Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima retrospectivă dedicată unei artiste spaniole la Thyssen-Bornemisza din Madrid
detaliu pictura isabel quintanilla

Prima retrospectivă dedicată unei artiste spaniole la Thyssen-Bornemisza din Madrid

Prima retrospectivă dedicată unei artiste spaniole la Museo Nacional Thyssen-Bornemisza din Madrid este „Isabel Quintanilla – Realismul intim”, deschisă până la începutul lunii iunie.

Isabel Quintanilla (1938 – 2017), una dintre figurile cheie ale realismului contemporan, a trăit și a lucrat într-o perioadă în care, în Spania, artistele nu aveau statutul și recunoașterea acordate omologilor masculini, o problemă pe care ea însăși a abordat-o în declarațiile sale publice, cu scopul de a apăra semnificația operei ei și a colegelor sale.

isabel quintanilla, window with rain, 1970 © isabel quintanilla. vegap, madrid, 2024

Isabel Quintanilla, Window with Rain, 1970 © Isabel Quintanilla. VEGAP, Madrid, 2024

Expoziția de la Madrid reunește aproximativ 100 de lucrări care acoperă întreaga carieră a artistei și include cele mai importante picturi și desene ale ei. Multe dintre opere nu au mai fost văzute vreodată în Spania, deoarece se află în principal în muzee și colecții din Germania, țară în care artista a fost recunoscută în mod semnificativ în perioada 1970 – 1980.

Intimitatea lumii Quintanilla

Pictura lui Isabel Quintanilla este rezultatul unei măiestrii extraordinare a tehnicii și a unui meșteșug dobândit în diferite școli, dar, mai ales, al unei munci permanente, scriu specialiștii muzeului. Artista s-a referit întotdeauna la lupta constantă pentru a rezolva problemele pe care pictura le pune oricui dorește să o folosească pentru a experimenta realitatea într-un mod diferit.

isabel quintanilla, the telephone, 1996 © isabel quintanilla. vegap, madrid, 2024

Isabel Quintanilla, The Telephone, 1996 © Isabel Quintanilla. VEGAP, Madrid, 2024

Selecția de lucrări propune o călătorie evocatoare care cufundă privitorul în „lumea Quintanilla”, caracterizată de obiectele ei personale, de intimitatea camerelor din diferitele case și ateliere în care a trăit și a lucrat, precum și de familia și colegii ei. Un univers în care vizitatorii vor recunoaște atmosfere și obiecte ce le vor declanșa emoțiile, un obiectiv care a fost mereu prezent în mintea autoarei. După cum ea însăși a declarat de mai multe ori, pictura a fost viața ei și viața ei a fost pictura.

Expoziția de la Thyssen-Bornemisza e deschisă până la 2 iunie.

Foto © Isabel Quintanilla. VEGAP, Madrid, 2024