Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primele vânzări de obiecte din colecția Rothschild în America de Nord
rothschild masterpieces

Primele vânzări de obiecte din colecția Rothschild în America de Nord

„Rothschild Masterpieces” va avea loc în această toamnă și va reprezenta primele vânzări în America de Nord de obiecte aparținând uneia dintre cele mai mari familii de colecționari din istorie. Licitațiile vor include o selecție de obiecte de artă decorativă și de artă plastică ce reflectă discernământul și gustul acestei dinastii.

„Rothschild Masterpieces” reunește aproximativ 600 de loturi, cu o estimare totală de peste 20 de milioane de dolari – mobilier, emailuri, maiolică, bijuterii renascentiste, argintărie și picturi de cea mai înaltă calitate, adunate de două generații de Rothschild în Franța, în mare parte în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Christie’s va organiza seria de licitații la Rockefeller Center, cu o vânzare de seară pe 11 octombrie, două vânzări de zi, pe 12, respectiv 13 octombrie, și o vânzare online simultană.

O expoziție internațională itinerantă va ajunge la Hong Kong, între 24 și 28 mai, și la Londra, între 1 și 7 iulie.

Le goût Rothschild

De generații întregi, familia Rothschild a demonstrat o pasiune pentru a trăi cu tot ce este mai bun, până la cel mai mic detaliu, pentru a simți plăcerea de a experimenta cea mai înaltă calitate în fiecare obiect pe care îl deține, un stil cunoscut sub numele de le goût Rothschild.

Lucrările din aceste licitații au contribuit la definirea acestui gust. Baronul James și soția sa Betty, precum și fiul lor, baronul Alphonse, și soția sa Leonora au achiziționat aceste obiecte pentru palatul lor, Château de Ferrières, situat în afara Parisului (inaugurat în 1862 cu o gală la care a participat Napoleon al III-lea), precum și pentru casele lor din oraș. Familia Rothschild a donat castelul Franței, în 1975, iar în prezent acesta este deținut de orașul Ferrières.

Gustul Rothschild, care ar putea fi definit ca o gospodărie somptuoasă, a avut o influență profundă asupra marilor familii din Statele Unite ale Americii din Epoca de Aur, inclusiv Vanderbilt, Astor și Rockefeller. Acestea și-au mobilat reședințele din New York, Newport și Rhode Island achiziționând și instalând interioare întregi din casele domnești din Franța și Anglia. Gustul Rothschild a rămas important până în zilele noastre, influențând designeri precum Yves Saint Laurent, care a fost inspirat de interioarele de la Château de Ferrières în decorarea propriei case.

Obiecte din colecția celebrei familii au mai fost vândute prin intermediul Christie’s – la Londra, Paris și Geneva -, cel mai recent, în 2019, când aproximativ 50 de capodopere au obținut o sumă totală de 23,8 milioane de lire sterline, cu 280% peste estimarea minimă.