Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prix Marcel Duchamp 2022, acordat artistei Mimosa Echard
mimosa echard foto hugues lawson

Prix Marcel Duchamp 2022, acordat artistei Mimosa Echard

Cel mai important premiu pentru artă contemporană în Franța, Prix Marcel Duchamp, a fost acordat anul acesta artistei Mimosa Echard, a cărei practică multidisciplinară urmărește simbioza uman-vegetal.

Distincția în valoare de 35.000 de euro este administrată în parteneriat cu Centrul Pompidou din Paris.

Mimosa Echard creează picturi, ceramică și jocuri video pornind de la cercetare. Opera ei deseori duce privitorul în lumi imaginare în care procupările cu privire la mediu nu sunt separate de efectele dorinței, umorului și apetitului, potrivit artnews.com.

Pentru Premiul Marcel Duchamp, ea a conceput ceea ce numește „un obiect arhitectural ambiguu”, un ecran lichid continuu care amintește de fluide umane – sânge, lacrimi și urină. Un video cu o femeie, care apare și dispare din ramă, rulează în spatele lichidului. „Poți spune că este un tablou lichid, dar este și o imagine codată, este și un spațiu inaccesibil”, a spus artista într-un comunicat.

Pentru premiul de anul acesta au mai fost nominalizați artiștii Giulia Andreani, Iván Argote și Philippe Decrauzat.

Noile lucrări ale finaliștilor vor fi expuse la Centre Pompidou până pe 2 ianuarie.

Printre câștigătorii anteriori ai Prix Marcel Duchamp – inaugurat în 2000 de Association pour la diffusion internationale de l’art français (ADIAF) – se numără Kapwani Kiwanga, Kader Attia, Latifa Echakhch, Dominique Gonzalez-Foerster, Thomas Hirschhorn și Melik Ohanian.

Foto (c) Hugues Lawson-Body / Centre Pompidou