Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Procesul miliardarului rus Dmitri Rybolovlev împotriva Sotheby’s se apropie de final
Sothebys în Monaco

Procesul miliardarului rus Dmitri Rybolovlev împotriva Sotheby’s se apropie de final

Pledoariile finale în cazul Rybolovlev versus Sotheby’s de la New York au fost prezentate la 29 ianuarie, iar în 30 ianuarie încep deliberările în procesul început în urmă cu trei săptămâni.

Decizia în acest caz ar putea avea un impact major asupra modului în care comercianții de artă și casele de licitații își desfășoară activitatea.

Argumentele finale de luni au marcat sfârșitul uneia dintre cele mai vechi dispute din lumea artei. Timp de aproximativ un deceniu, miliardarul rus Dmitri Rybolovlev și dealerul de artă elvețian Yves Bouvier s-au judecat în urma acuzațiilor lui Rybolovlev potrivit cărora Bouvier l-a suprataxat cu 1 miliard de dolari pentru 38 de opere de artă pe care Bouvier l-a ajutat să le cumpere între 2002 și 2014.
Din 2015, Rybolovlev l-a acuzat și l-a dat în judecată pe dealerul elvețian în jurisdicții din mai multe state. Până în prezent, nu a existat vreo decizie în favoarea sa. Bouvier nu este parte în procesul intentat casei Sotheby’s.

Oligarhul rus, care a vândut în 2017 celebrul „Salvator Mundi” atribuit lui Leonardo da Vinci, adjudecat contra sumei de 450 de milioane de dolari (cu taxe) la o licitație Christie’s, a dat în judecată Sotheby’s pentru că ar fi ajutat de-a lungul timpului un dealer de artă să îl păcălească să plătească mai mult pentru o serie de opere de artă. El susține că entitatea cu o vechime de 280 de ani a crescut artificial valoarea estimată a unor opere de artă pentru care el și-a exprimat interesul de a le cumpăra. În caz sunt cuprinse lucrări de Gustav Klimt, Amedeo Modigliani, René Magritte și Leonardo da Vinci.

Daune de 154 milioane dolari

Spre deosebire de un proces penal, care presupune că un acuzat trebuie să fie găsit vinovat dincolo de orice îndoială, procesele civile necesită doar dovezi clare și convingătoare. În acest caz, juriul trebuie să decidă dacă există dovezi clare că Sotheby’s l-a ajutat și l-a instigat pe Bouvier să îl păcălească pe Rybolovlev.

A fost remarcat între altele faptul că, în perioada în cauză, din 2011 până în 2014, vânzările către Bouvier au reprezentat între 86% și 97% din activitatea lui Samuel Valette, în prezent șef al vânzărilor private la Sotheby’s. În 2014, Valette a fost promovat de la specialist la poziția sa actuală. Din comisionul Sotheby’s pentru patru lucrări ce fac obiectul cazului, circa 19 milioane dolari, către Valette au ajjuns 979.000 de dolari.

Apărarea, de cealaltă parte, a spus că Rybolovlev a fost înșelat, dar numai de Bouvier. „Ne aflăm aici doar pentru că Dmitri Rybolovlev vrea să dea vina pe cineva”, a spus avocatul apărării, înainte de a sublinia un fapt care părea ascuns în corespondența prezentată ca probă: Sotheby’s i-a vândut lui Bouvier doar o treime din operele pe care acesta avea să i le vândă lui Rybolovlev.

Reclamanții cer aproximativ 154 de milioane de dolari, adică prețul presupuselor majorări aplicate de Bouvier pentru lucrările în cauză, plus comisionul luat pentru suprataxarea și daune punitive, dacă juriul va considera necesar.