Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Procesul Rybolovlev versus Sotheby’s debutează la New York
Sothebys în Monaco

Procesul Rybolovlev versus Sotheby’s debutează la New York

Oligarhul rus Dmitri Rybolovlev, care a vândut în 2017 celebrul „Salvator Mundi” atribuit lui Leonardo da Vinci, adjudecat contra sumei de 450 de milioane de dolari (cu taxe) la o licitație Christie’s, dă în judecată casa Sotheby’s pentru că ar fi ajutat de-a lungul timpului un dealer de artă să îl păcălească să plătească mai mult pentru o serie de opere de artă.

Între lucrări se află și „Salvator Mundi”, pe care Rybolovlev îl cumpărase în 2013 prin dealerul Yves Bouvier pentru 127,5 milioane de dolari (115 milioane de euro), după ce acesta din urmă îl achiziționase cu câteva zile mai devreme pentru 80 de milioane de dolari (73 de milioane de euro).

Dmitri Rybolovlev, clasat pe locul 180 în topul celor mai bogate persoane din lume, cu o avere estimată la 11,4 miliarde de dolari, a dat în judecată la New York casa de licitații Sotheby’s, susținând că entitatea cu o vechime de 280 de ani a crescut artificial valoarea estimată a unor opere de artă pentru care el și-a exprimat interesul de a le cumpăra, inclusiv lucrări de Gustav Klimt, Amedeo Modigliani și René Magritte. De-a lungul timpului, Rybolovlev a cheltuit aproximativ 2 miliarde de dolari pe diverse opere de artă.

Cazul va începe să fie judecat la Tribunalul federal din Manhattan, pe 8 ianuarie. Potrivit The Guardian, un purtător de cuvânt al casei de licitații a declarat: „Sotheby’s a respectat cu strictețe toate cerințele legale, obligațiile financiare și cele mai bune practici din industrie în timpul tranzacțiilor cu aceste opere de artă. Orice sugestie conform căreia Sotheby’s ar fi fost la curent cu presupusa conduită necorespunzătoare a cumpărătorului sau cu intenția de fraudă a domnului Rybolovlev este falsă”.

Bouvier nu este parte în acest litigiu.

În decembrie, o procedură deschisă în Elveția de Rybolovlev contra dealerului a fost închisă de un procuror elvețian care a cerut părților să ajungă la o soluție amiabilă, punându-se astfel capăt bătăliei de 9 ani dintre oligarhul rus și comerciantul de artă elvețian Yves Bouvier.