Q & A – Muzeograf din Muzeul TNB, despre expoziția inovativă cu bunuri restaurate din colecție
Mihaela Verman, muzeograf al Muzeului Teatrului Național București, explică pentru Curatorial.ro conceptul expoziției inovative cu bunuri culturale din patrimoniul celui mai important teatru din Capitală.
Treizeci și opt de costume de scenă și documente vechi de mai bine de un secol din colecția Muzeului Teatrului Național București sunt restaurate și vor fi expuse public toamna aceasta, cel mai probabil începând cu luna noiembrie.
Expoziția va încheia proiectul Muzeul Teatrului Național București, demarat în a doua jumătate a anului 2020, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Muzeografa a oferit câteva informații, solicitate de Curatorial.ro în urma materialului publicat la începutul acestei săptămâni.
Pe ce criterii au fost alese obiectele pentru a fi restaurate?
Mihaela Verman: Totul a pornit de la rochia care a aparținut, se pare, reginei Maria. Cum a ajuns într-o colecție al cărei numitor comun este istoria teatrului românesc, nu avem date clare. În registrele muzeului este specificat „Rochie cu trenă, Regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia”. Încoronarea a avut loc în 1922, însă este puțin probabil să dovedim acest lucru. Din imaginile de la evenimentul din 1922, rochia nu a fost identificată și nu am regăsit-o în nicio altă fotografie.
Analizând stilul rochiei, prin comparație cu alte fotografii, modelul pare a fi specific sfârșitului de secolul XIX. Cum a ajuns în colecția Muzeului TNB? Se știe că după naționalizare, obiecte care au aparținut Casei Regale, au fost împărțite teatrelor. Probabil ca în această conjunctură, rochia a ajuns la Teatrul Național din București și a fost păstrată în depozitele muzeului.
Pe lângă toate acestea, starea de degradare a rochiei ne-a făcut să o avem ca prioritate în planul de restaurare de mai multă vreme.
Astfel, apelul privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate din cadrul programului RO-cultura, gestionat de UMP, a mers mână în mână cu necesitățile noastre, și anume restaurare și amenajarea unui spațiu de expunere.
Celelalte 37 de bunuri sunt costume de scenă care au fost purtate de actori în spectacole cu tematică regală, iar în completare au fost selectate documente care fie întregesc imaginea de ansamblu a spectacolelor din care provin costumele, fie sunt mărturii pentru biografia și imaginea actorilor.
Încercăm să redăm o atmosfera regală, fără a pierde din vedere specificul acestei colecții și anume istoria teatrului românesc.
Care dintre bunuri poate fi considerat cel mai valoros?
Mihaela Verman: Rochia reginei Maria.
A fost stabilit locul în care va fi amenajată expoziția?
Mihaela Verman: Da, a fost stabilit de la început și este un spațiu destul de generos. Expoziția va fi prezentată sub forma unui traseu, pornind din foaierul teatrului.
Există planuri pentru restaurarea altor obiecte culturale din muzeul TNB?
Mihaela Verman: Da, avem în plan și restaurarea altor costume, cât și documente, mai ales acolo unde starea de degradare este avansată. Pentru acest lucru, am dori să păstrăm parteneriatele cu instituțiile muzeale care au fost responsabile de restaurarea bunurilor culturale din acest proiect, și care dispun de personal și dotări specifice.
Totodată, și Muzeul TNB dispune de un laborator de restaurare pictură, acreditat la începutul anului 2020, unde sunt restaurate picturile din colecția noastră. Considerăm această expoziție un prim eveniment public de amploare, practic un pas important pentru deschiderea Muzeului TNB, și sperăm că în viitor să vă surprindem și cu ale expoziții.
Partenerii Teatrului Național în proiect sunt Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României.
Citiți și Bunuri din colecția Muzeului Teatrului Național București, restaurate și expuse public
Foto: Mantie de scenă realizată în 1973, care a aparținut actorului George Calboreanu pentru rolul Ștefan cel Mare din piesa „Apus de Soare”, de B. St. Delavrancea. Credit foto: muzeultnb.ro