Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  RAD Art Fair 2024 – Noi secțiuni în târg. Înscrieri deschise timp de o lună
rad art fair

RAD Art Fair 2024 – Noi secțiuni în târg. Înscrieri deschise timp de o lună

Cea de-a doua ediție a RAD Art Fair va avea loc în perioada 16 – 19 mai 2024, la Caro București, iar Romanian Art Dealers, asociația care organizează târgul, așteaptă timp de o lună propunerile galeriilor și spațiilor de proiecte.

După o primă ediție de succes, cu mai mult de 3.000 de vizitatori, 20 de galerii participante, un parc de sculpturi de 5000 mp, 17 speakeri experți în piața, scena și ecosistemul artei contemporane, RAD Art Fair se pregătește pentru următoarea ediție.

Timp de patru zile, în perioada 16 – 19 mai 2024, publicul interesat de artă și profesioniștii care activează pe scena artei contemporane vor găsi la Caro mai mult de 30 de galerii și spații de proiecte din România, dar și din afara țării, care vor prezenta lucrări în diverse medii, de la pictură, sculptură și video la instalații și performance.

A doua ediție RAD va aduce împreună artiști români alături de experți ai scenei de artă, prezentând pulsul artei contemporane românești, dar și contextul internațional.

Înscrieri pentru participarea la RAD 2024

RAD Art Fair a lansat apelul pentru propuneri din partea galeriilor interesate să participe la ediția a doua a târgului și introduce o nouă secțiune – Platform, dedicată galeriilor tinere și spațiilor de proiecte, acestea fiind invitate să se înscrie cu prezentări solo sau duo.

Apelul este deschis galeriilor din țară, dar și spațiilor internaționale, atât timp cât acestea includ cel puțin un artist român în selecția pentru târg.

Înscrierile pot fi trimise în perioada 22 noiembrie – 20 decembrie, iar participanții vor fi aleși de două comisii de selecție: Main si Platform.

Criteriile de selecție includ calitatea programului curatorial, experiența, relevanța și expertiza în piața de artă, dar și relevanța și calitatea propunerii pentru târg. Deși vârsta galeriei nu este un criteriu, ea trebuie să aibă deja un program constant al galeriei, deschis pentru public, precum și minim patru expoziții pe an.

În plus, pot fi alese secțiunea și dimensiunea standului pentru care se înscriu, iar un număr limitat de locuri va fi susținut de Asociația RAD și oferit galeriilor tinere ori spațiilor de proiecte cu propuneri remarcabile.

Toate detaliile și condițiile de participare pot fi găsite pe site-ul radartfair.com.

Noutăți RAD 2024

A doua ediție RAD va reuni galerii din toată țara, dar și internaționale, prezentând abordări artistice și curatoriale diverse, de la artiști emergenți la artiști deja consacrați, alături de un program captivant de discuții și tururi de ateliere și galerii, petreceri și workshopuri.

Galeriile internaționale pot participa dacă includ cel puțin un artist român în prezentare, contribuind astfel la impactul pe termen lung al târgului. Și de această dată, publicul se va putea bucura de Parcul de Sculpturi în aer liber, dar și de secțiunea de Ediții de unde pot fi cumpărate lucrări în serie limitată, accesibile în special tinerilor colecționari.

RAD 2024 adaugă secțiuni complementare, cu intenția de a aprofunda discuția despre rolul și implicațiile artei și designului în lumea contemporană. Acestea vor fi anunțate în curând.

Catinca Tăbăcaru (Catinca Tabacaru Gallery) și Daniela Pălimariu (Sandwich Gallery), directoarele RAD Art Fair, împreună cu galeriile co-organizatoare – Cazul 101, Jecza, Galeria Posibila, Plan B, /SAC, Sector 1 și Suprainfinit – pregătesc o ediție complexă, implicată și relevantă, în spiritul RAD.

„Piața de artă din România este efervescentă și foarte interesantă. Galeria CT a luat naștere și a funcționat o perioada foarte lungă în New York, iar noi am lucrat pe foarte multe piețe de artă – de la cea din New York la Miami, Harare, la târgurile din Europa, mai nou la cele din Asia -, deci avem experiență practică în multe locuri, dar nicăieri nu este la fel de fresh și plin de viață ca aici. Motivul este punctul în care suntem: România este singulară în lume, este exact în momentul de început în care valul abia a luat naștere și o ia în sus și o sa fie un val imens. Se simte din tot ce facem, să fii parte din faza asta ințială și nu doar să faci parte, ci să ajuți la crearea unei industrii, este cel mai bun lucru”, spune Catinca Tabacaru.

Daniela Pălimariu adaugă: „RAD 2023 a fost un succes desăvârșit, pe toate planurile – de la prezența publicului, care a fost foarte numeros și alături de noi până în ultima zi, la vânzările realizate de galeriile participante. În ceea ce privește lucrurile pe care le puteam noi controla, știam că acestea vor ieși foarte bine, în schimb feedback-ul din partea presei, a profesioniștilor din domeniu și a publicului general ne-a depășit așteptările. În aceste condiții, ar fi culmea să nu continuăm! Practic, orice decizie pe care am luat-o pentru RAD 2023 a inclus și planurile pentru dezvoltarea ulterioară, pentru că altfel nimic nu ar fi avut sens”.

Mai multe detalii despre târg vor fi anunțate în lunile următoare pe canalele de comunicare RAD Art Fair.