RAD Art Fair București 2024 – Highlights
Douăzeci și șase de expozanți din București, Cluj-Napoca, Iași, Frankfurt și Viena vor participa la cea de-a doua ediție a RAD Art Fair, care va avea loc în perioada 16 – 19 mai 2024, la Caro București.
Programul se anunță a fi robust, reunind lucrări prezentate de lideri ai artei contemporane din România, discuții publice oportune, un nou parc de sculptură, un proiect de design, tururi, dar și ateliere pentru copii.
Prima ediție a târgului organizat de asociația Romanian Art Dealers, cu 20 de galerii participante, un parc de sculpturi de 5.000 mp, 17 speakeri experți în piața, scena și ecosistemul artei contemporane, a înregistrat mai mult de 3.000 de vizitatori.
Galeriile participante în acest an sunt: 2/3 galeria, Atelier 35, Biju, Borderline Art Space, Cazul 101, Diptych, G15 Design, IOMO, Ivan, Jecza, Laborna, Lutnița, NEW NOW, Plan B, Gregor Podnar, Galeria Posibilă, Anca Poterașu, Relicvar, Galeria Romană, Sabot, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, Catinca Tabacaru, Zina.
Puncte de atracție
Vor fi expuși mai mult de 90 dintre cei mai relevanți artiști români ai momentului, de la prezențe tinere ce provoacă status quo-ul prin experiment și rezistență, până la artiști ce și-au început activitatea în anii ‘70 și au contribuit la fondarea scenei de artă din România.
Galeria Ivan (București) va prezenta piese de importanță istorică pentru programul propriu și, prin extensie, pentru scena artistică românească, printre care semnate de Florina Coulin, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Horia Bernea și Simona Runcan.
Galeria Relicvar (Cluj-Napoca) a pregătit o prezentare de grup care include lucrări ale unor artiști din generații diferite care au în comun atașamentul față de tradiție și măiestria meșteșugului, printre care Vasile Gorduz, Silvia Radu și Dan Isailă.
Cu lucrări ale artiștilor Marieta Chirulescu, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi și ale colectivului IRWIN, Gregor Podnar (Viena) va prezenta un schimb artistic convingător care se va îndrepta spre trecutul recent pentru a înțelege mai bine fluxul artei de astăzi.
În zilele de 17 și 18 mai, de la ora 18:00, respectiv 17:00 vor avea loc două discuții cu invitați relevanți din zona artistică românească. Mai întâi, galerista Catinca Tăbăcaru va discuta despre patronajul în artă cu Tudor Grecu, colecționar. Apoi, a doua discuție are ca subiect participarea României la Bienala de la Veneția. Vor participa Mihnea Mircan (curator în 2007), Ciprian Mureșan (artist în 2009, curator în 2024), Mihai Pop (comisar în 2007, curator în 2015, director de producție în 2019) și Magda Radu (curator în 2017).
Printre noutățile acestei ediții se numără expoziția RAD Design ce aduce în prim plan obiecte de design în serie limitată (collectible design).
Cu un accent puternic pe practicile curatoriale internaționale, RAD 2024 reunește mai mult de 30 de curatori din 10 țări într-un format de summit care oferă atât evenimente publice, cât și evenimente axate pe industrie. RAD Curatorial va culmina pentru public în 18 mai, de la ora 15:00, cu un format de tip TED Talk care va aduce pe scenă șapte curatori care își vor împărtăși ideile sub două rubrici tematice: Memory and Otherness.
În Parcul de Sculpturi vor fi expuse mai mult de 30 de opere. Accesul aici va fi gratuit, timp de o lună (9 mai – 9 iunie).
Offsite RAD reprezintă o serie circuite artistice în București, cu expoziții, proiecte, și evenimente speciale în timpul evenimentului.
Credit fotografie principală: curatorial.ro