„Realpolitik” – Chipurile politicii în viziunea artistului Roman Tolici la Combinatul Fondului Platic/ galerie foto
Expoziția „Realpolitik”, cu desene cu cerneală pe tipare de reviste ale artistului Roman Tolici, se vede la Combinatul Fondului Plastic până la 24 septembrie.
Winston Churchill, Joe Biden, regina Elizabeth II, Angela Merkel, Kim Jong-un, Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mark Zuckerberg, prințesa Diana, prințul Harry și Meghan Markle, Ion Luca Caragiale, Vladimir Putin sunt câteva dintre figurile alese în cele 300 de desene care au chipurile mascate în acestă expoziție.
„Am văzut la propriu și la figurat în negative lumea politicii. Este un peisaj care se formulează din politizarea istoriei, în care personajele pozitive și negative sunt fluctuante, în funcție de puterea politică ce impune istoria. În Realpolitik am încercat să elimin orice fel de parti-pris. Nimeni nu e cu adevărat curat, toți purtăm povara istorică a violenței, a cruzimii și nedreptății, indiferent dacă participăm la lumea politică pasiv sau activ”, spune Roman Tolici.
Trei serii de lucrări
Expoziția combină trei serii de lucrări: Negative Flags (Steaguri în negativ), ce constă într-o instalație video și una de obiecte formată din 240 de steaguri oficiale ale diferitelor entități proeminente din politica actuală, realizate în negativ.
Steagurile, ale căror culori au fost inversate, sunt expuse și la intrarea în spațiul expozițional.
A doua serie de lucrări, cea care dă și titlul expoziției, „Realpolitik”, cuprinde 300 de desene (poate nu era nevoie de atât de multe), care înfățișează personalități influente din domeniul politicii globale. Artistul le-a (de)mascat, trecându-le printr-un filtru de senzualitate obscură și provocatoare.
A treia componentă a expoziției, Vertigo, cuprinde două animații video, reprezentând secera și ciocanul și cealaltă svastica, simboluri puternice ale lumii moderne, aflate în centrul expunerii.
Expunerea „adevăratului chip al răului” este scopul acestui exercițiu propus de artist. Roman Tolici vrea să provoace privitorul să-și pună întrebări, dar nu-i oferă răspunsul în privința liderilor lumii. Masca scoate în evidență natura perversă, obscură și coruptibilă a politicienilor. Puterea politică duce la eliminarea identității individuale și artistul vrea să arate că cei care ajung la putere își pierd umanitatea, devenind simple instrumente ale puterii absolute.