Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Realpolitik” – Chipurile politicii în viziunea artistului Roman Tolici la Combinatul Fondului Platic/ galerie foto
realpolitik roman tolici2

„Realpolitik” – Chipurile politicii în viziunea artistului Roman Tolici la Combinatul Fondului Platic/ galerie foto

Expoziția „Realpolitik”, cu desene cu cerneală pe tipare de reviste ale artistului Roman Tolici, se vede la Combinatul Fondului Plastic până la 24 septembrie.

expozitie realpolitik roman tolici

„Realpolitik”, Roman Tolici, foto: curatorial.ro

Winston Churchill, Joe Biden, regina Elizabeth II, Angela Merkel, Kim Jong-un, Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mark Zuckerberg, prințesa Diana, prințul Harry și Meghan Markle, Ion Luca Caragiale, Vladimir Putin sunt câteva dintre figurile alese în cele 300 de desene care au chipurile mascate în acestă expoziție.

realpolitik roman tolici3

Foto: curatorial.ro

„Am văzut la propriu și la figurat în negative lumea politicii. Este un peisaj care se formulează din politizarea istoriei, în care personajele pozitive și negative sunt fluctuante, în funcție de puterea politică ce impune istoria. În Realpolitik am încercat să elimin orice fel de parti-pris. Nimeni nu e cu adevărat curat, toți purtăm povara istorică a violenței, a cruzimii și nedreptății, indiferent dacă participăm la lumea politică pasiv sau activ”, spune Roman Tolici.

realpolitik roman tolici4

Foto: curatorial.ro

Trei serii de lucrări

Expoziția combină trei serii de lucrări: Negative Flags (Steaguri în negativ), ce constă într-o instalație video și una de obiecte formată din 240 de steaguri oficiale ale diferitelor entități proeminente din politica actuală, realizate în negativ.

negative flags roman tolici

„Realpolitik / Negative Flags”, Roman Tolici, foto: curatorial.ro

Steagurile, ale căror culori au fost inversate, sunt expuse și la intrarea în spațiul expozițional.

negative flags2

Foto: curatorial.ro

A doua serie de lucrări, cea care dă și titlul expoziției, „Realpolitik”, cuprinde 300 de desene (poate nu era nevoie de atât de multe), care înfățișează personalități influente din domeniul politicii globale. Artistul le-a (de)mascat, trecându-le printr-un filtru de senzualitate obscură și provocatoare.

animatii video roman tolici

„Realpolitik/ Vertigo”, Roman Tolici, foto: curatorial.ro

A treia componentă a expoziției, Vertigo, cuprinde două animații video, reprezentând secera și ciocanul și cealaltă svastica, simboluri puternice ale lumii moderne, aflate în centrul expunerii.

realpolitik roman tolici

„Realpolitik”, Roman Tolici, foto: curatorial.ro

Expunerea „adevăratului chip al răului” este scopul acestui exercițiu propus de artist. Roman Tolici vrea să provoace privitorul să-și pună întrebări, dar nu-i oferă răspunsul în privința liderilor lumii. Masca scoate în evidență natura perversă, obscură și coruptibilă a politicienilor. Puterea politică duce la eliminarea identității individuale și artistul vrea să arate că cei care ajung la putere își pierd umanitatea, devenind simple instrumente ale puterii absolute.