
Recomandările curatorial pentru ultimul weekend de aprilie
Sculptura este mediul predominant în această perioadă. Alături îi stau fotografia și arta populară. Curatorial recomandă patru expoziții de văzut în București în acest final de săptămână.
Foarfece, Hârtie, Piatră
„Foarfece, Hârtie, Piatră”, deschisă în mansarda Muzeului Național al Literaturii Române, reunește 11 sculptori consacrați și emergenți, care analizează relația dintre individ și societate, relațiile de putere între grupuri.
Sunt expuse lucrări recente, dar și mai vechi, semnate de Mirela Anura, Alexandru Ranga, Maxim Dumitraș, Liviu Mocan, Vladlen Babcinețchi, Bogdan Nueleanu, Gabriela Drinceanu, Emanuel Chiriac, Sorin Purcaru, Florin Zhu și Ana Maria Negară.
Expoziția colectivă de sculptură mică poate fi vizitată la MNLR până în 29 iunie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Fotografie documentară, la Salonul de proiecte
Expoziția „Călătorii, fotografii, prietenii. Lee Miller, Lena Constante, Elena Pătrășcanu”, dedicată întâlnirii a trei femei cu parcursuri artistice diferite, ale căror destine s-au intersectat într-un moment crucial din istoria României, este deschisă la Salonul de proiecte (Palatul Universul) până în 8 iunie.
Curatoriată de Magda Radu și Alexandra Croitoru, expoziția le are în prim-plan pe Lee Miller, fotografă de renume care a vizitat România în 1938 și în 1946; Lena Constante, artistă cunoscută în special pentru contribuțiile sale inovatoare în arta textilă; și Elena Pătrășcanu, scenografă, promotoare a teatrului de marionete și implicată activ în mișcările politice de stânga.
Expoziția poate fi vizitată de joi până duminică, între orele 15:00 și 19:00.
Redeschiderea parterului MNȚR
Muzeul Național al Țăranului Român redeschide în 25 aprilie sălile de la parterul clădirii istorice din centrul Bucureștiului, după ce timp de nouă ani au fost efectuate lucrări de consolidare.
„Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit pentru câțiva ani). Le veți găsi acolo unde le-ați lăsat, împreună cu povești noi despre muzeu, despre sat și oraș, țăran și copil. În spiritul muzeografiei inițiate de Horia Bernea și colectivul său în 1990, invităm vizitatorii să descopere chipul unui țăran complex, așa cum poate fi descifrat din obiectele expuse, parte dintr-un patrimoniu muzeal de peste 155.000 de piese”, se arată în anunț.
MNȚR poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Zilele Sculpturii București
Zilele Sculpturii București are loc anul acesta, sub tema „Celălalt corp”, în perioada 26 aprilie – 11 mai, în spațiile galeriilor Senat, The Institute și în curtea Combinatului Fondului Plastic.
Sculptura contemporană și transmedia aduce în prim-plan figura umană ca spațiu de tensiune între normă și identitate, între istorie și viitor, între corpul fizic și cel augmentat.
Expoziția, care reunește lucrările a mai mult de 45 de artiști consacrați și emergenți, poate fi vizitată în fiecare zi, între 26 aprilie și 11 mai, între orele 12:00 și 18:00. Accesul este liber.
Foto: „Pieta”, de Maxim Dumitraș, curatorial