Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial pentru weekendul 11 – 13 aprilie
floare privind pisica, radu pandele 2025, curatorial

Recomandările curatorial pentru weekendul 11 – 13 aprilie

Curatorial recomandă pentru acest weekend patru expoziții nou deschise în spații din București, muzee și galerii recent inaugurate, show-uri care au drept protagoniști artiști consacrați și emergenți.

Cats Are Taking Over

Expoziția colectivă „Cats Are Taking Over” este primul show găzduit de Vila Catena (str. Radu Calomfirescu, nr. 15). Curatoriată de Sandwich Gallery, prezentarea pe două niveluri ale casei de secol XIX recent renovate aduce laolaltă 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Între aceștia se numără Sarah Lucas, COADY, Marcel Broodthaers, Dumitru Gorzo, Nico Mureș, Martin Goya Business, Dan Perjovschi, Anaïs Touchot, Dan Vezentan, Béla Zoltán și Zhang Zhihui.

Expoziția folosește ca pretext pisica – simbol al intimității, misterului și ironiei -, este o incursiune în universul felinelor domestice carismatice, adesea considerate prea triviale pentru arta „serioasă”, care își revendică, astfel, locul în creația contemporană.

„Cats Are Taking Over” este deschisă până la 30 iulie și poate fi vizitată joia și vinerea, de la ora 15:00 la 19:00, și sâmbăta, de la 12:00 la 16:00.

Flori. De la Luchian la Câlția

Expoziția „Flori. De la Luchian la Câlția”, cu lucrări semnate de 16 artiști, este deschisă în cadrul Art Safari până la 25 mai.

Ea aduce în prim-plan un univers vizual sensibil, în care lucrările marilor artiști transformă florile în emoție, memorie și poezie plastică.

Sunt aduse laolaltă lucrări de Alexandru Ciucurencu, Alma Redlinger, Andy Warhol, Carmen Sylva, Carol Hübner, Constantin Isachie Popescu, Constantin Piliuță, Corneliu Ionescu, Eustațiu Stoenescu, Ion Alin Gheorghiu, Ion Pacea, Sándor (Alexandru) Ziffer, Ștefan Câlția, Ștefan Luchian, Ștefan Popescu și Vasile Grigore.

Art Safari poate fi vizitat de joi până duminică, în intervalul orar 12:00 – 21:00, la Palatul Dacia-România.

Tattarescu și școala Tattarescu

O expoziție care marchează 205 ani de la nașterea lui Gheorghe Tattarescu este găzduită de Palatul Suțu până la 31 august.

„Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, curatoriată de Rodica Ion, muzeograf în secția Artă de la Muzeul Municipiului București, e dedicată studiilor despre proporțiile corpului uman care cuprind lucrări inedite sau foarte puțin cunoscute.

Gheorghe Tattarescu (1820 – 1894) este printre puținii artiști români din secolul al XIX-lea care a păstrat studiile sale executate în anii de formare (Roma, 1845 – 1851), visând la înființarea unei școli superioare de artă la întoarcerea în București.

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, de la ora 10:00 la 18:00.

Skinshape

Instalația „Skinshape”, realizată de Nadina Stoica, poate fi văzută la galeria /SAC @ Malmaison în 11 și 12 aprilie, între orele 16:00 și 20:00.

„Skinshape” este concepută ca un labirint audio-vizual ce testează capacitatea de concentrare a publicului. Sunetele suprapuse în tandem cu selecția de imagini suprastimulează percepția și pot fi distinse individual doar atunci când captează integral atenția. Este un exercițiu de disociere de exterior și de reconectare cu interiorul într-un spațiu al multisenzoriațității, dar și o interogarea a nivelului de control pe care îl avem asupra propriului înveliș.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.