
Recomandările curatorial pentru weekendul 4 – 6 aprilie
Patru expoziții nou-nouțe așteaptă vizitatori în galerii bucureștene, cu lucrări de pictură, colaj, fotografie și obiect, iar curatorial recomandă și un eveniment literar artistic – lansarea a trei albume de artă.
Nora Blaj, la Galeria Romană
Nora Blaj, artist internațional cu studii de design vestimentar și pictură, expune mai multe tablouri și obiecte la Galeria Romană sub titlul „Fragil”.
Artista, decorată în 2020 cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria Artele plastice, explică: „Prin «Fragil», am încercat să pun în lumină fragilitatea ca vulnerabilitate și fragilitatea ca o sursă inepuizabilă de putere. Povestesc prin culoare mai ales despre legăturile dintre oameni, fie ele de iubire sau de prietenie, care sunt în același timp esențiale și vulnerabile, profunde și intense dar atât de influențabile și fragile”.
Expoziția poate fi vizitată până la 18 aprilie, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între 10:00 și 15:00.
Liviu Mihai, la MNȚR
„A Folded Reality” a artistului Liviu Mihai este deschisă în Sala „Irina Nicolau” a Muzeului Național al Țăranului Român până la 23 aprilie și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Noul proiect expozițional reprezintă o colaborare instituțională cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii a Universității București, fiind curatoriat de Ana Negoiță (curator) și Iulia Radu și Catinca Iacobescu (asistenți curatori).
Expoziția reunește lucrări recente ale artistului, nucleul fiind reprezentat de un proces personal de analiză plastică a realității, astfel încât lucrările selectate nu sunt simple reprezentări; acestea descompun, distorsionează și reconfigurează realitatea.
Spații sculptate, la 2/3 galeria
„Sculpted Spaces”, expoziție solo a lui Mihai Șovăială la 2/3 galeria, poate fi vizitată până la 3 mai. Curatoriată de Laura Bivolaru, ea face parte din seria „Fotografie după fotografie” organizată de galeria bucureșteană anul acesta.
„Orice construcție începe cu o deconstrucție, fie că este vorba despre o excavare sau o demolare. Peisajul urban se află într-o continuă schimbare, însă șantierul – spațiul dedicat construcției – rămâne o constantă a orașului. De regulă zgomotos și prăfuit, o sursă perpetuă de disconfort, șantierul ascunde în haosul său aparent forme nemaivăzute, alăturări inedite și corpuri ale căror uzuri rămân de nedeslușit pentru trecători”, spune curatoarea Laura Bivolaru.
Vernisaj, la Anca Poterașu Gallery
„Present is a foreign country”, cu lucrări de Dragoș Bădiță și Alex Bodea, ce abordează tema fluiditatii timpului și sentimentul de suspendare între trecut și viitor, este vernisată la Galeria Anca Poterașu în 4 aprilie și rămâne deschisă până la 10 mai. Poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 11:00 și 18:00, și sâmbăta, între 12:00 și 19:00.
Expoziția creează contextul unui dialog între cei doi artiști, cu parcursuri artistice distincte, dar cu practici care s-au intersectat în jurul unor teme comune. Inspirată din conceptul de anacronism, expoziția reflectă asupra modului în care arta depășește limitele contextului istoric, vorbind dincolo de bariera timpului. Prin intermediul unor narațiuni fragmentate și imagini simbolice, cei doi artiști navighează între istorii personale și colective, exprimând ideea de călătorie.
Împreună, lucrările lor invită într-un spațiu în care timpul devine instabil – un loc în care căutarea în sine devine povestea, după cum spune curatoarea Daria Corlațan.
Lansare de albume, la Art Safari
Art Safari anunță publicarea a trei noi albume dedicate unora dintre cele mai apreciate expoziții organizate până acum: „Maria a României. Regină și artistă”, „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste” și „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane”.
Lansarea are loc în 5 aprilie, la ora 12:30, la Palatul Dacia-România. Vor vorbi la eveniment: dr. Narcis Dorin Ion, manager Muzeul Național Peleș, dr. Elena Olariu, director adjunct secția Artă de la Muzeul Municipiului București, și Călina Coman, curator Art Safari.
Accesul la acest eveniment este gratuit.
Foto: lucrări de Nora Blaj; curatorial