Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
romanian design week 2021

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Weekendul 13 – 15 mai oferă, în București, trei mari evenimente care se adaugă programului „Străzi deschise”, ce se desfășoară în cinci zone pietonale în zona centrală a orașului – Calea Victoriei și străzile adiacente, Piața George Enescu, Piața Universității, Bulevardul Unirii și Șoseaua Kiseleff.

Art Safari, Romanian Design Week și Noaptea Muzeelor sunt prioritățile pe agenda bucureștenilor.

Art Safari

Festivalul oferă anul acesta, în premieră, o expoziție în tandem – Pablo Picasso și Salvador Dali. În 2022, Art Safari se transformă într-un maraton de artă, cu două sezoane expoziționale, fiecare cu o durată de trei luni.

De pe 12 mai și până pe 7 august, de joi până duminică, vizitatorii vor putea admira opere aparținând marilor maeștri români, precum și artă internațională de prestigiu.

La a noua ediție, sezonul de primăvară – vară, Art Safari găzduiește și o expoziție dedicată maestrului Theodor Aman, artistului de vârf al avangardei internaționale Marcel Iancu, celebrei fotografe germane Barbara Klemm, dar și prima expoziție personală a artistei Irina Dragomir.

Cea de-a noua ediție Art Safari, aflată sub patronajul Ministerului Culturii, are loc în Palatul Dacia – România din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20).

Romanian Design Week

Cea de-a zecea ediție a Romanian Design Week, eveniment ce contribuie la creșterea domeniului și a comunității profesionale de designeri și arhitecți, are loc în perioada 13 – 23 mai.

Sub tema #forward, festivalul va reuni organizații, designeri, inițiative și evenimente care împreună vor aduce în prim plan importanța și contribuția pe care industriile creative le au în proiectarea unui viitor ce privește cu respect criteriile sustenabilității, incluziunii și care ține pasul cu evoluția tehnologiei.

Spațiul central al festivalului este Combinatul Fondului Plastic, adresă ce reunește o comunitate artistică efervescentă și care va găzdui expoziții, evenimente, conferințe, workshop-uri și un spațiu outdoor creat special pentru vizitatorii RDW. Accesul se face aici de luni până vineri, între orele 12:00 și 22:00, iar sâmbăta și duminica, între 10:00 și 22:00.

Cu ocazia aniversării, Romanian Design Week, printr-un parteneriat cu Ordinul Arhitecților București, propune și un program special ce va fi găzduit de ansamblul de patrimoniu Așezămintele I.C. Brătianu.

Noaptea Muzeelor

Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor are loc pe 14 mai, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfășurate în format fizic, după două ediții marcate de pandemie.

Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi oferite de peste 170 de muzee și case memoriale, galerii și grădini de artă, institute și centre culturale, rezidențe, saloane și studiouri creative, spații ale memoriei, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, primării și case ale experimentelor din toată țara.

Harta-program a Nopții Muzeelor pentru București este disponibilă online și urmează să fie tipărită în 15.000 de exemplare. Harta poate fi accesată pe site-ul noapteamuzeelor.org.

Curatorial.ro a ales câteva expoziții deschise de Noaptea Muzeelor în București care nu trebuie ratate.

foto: Romanian Design Week