Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
unseen

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Curatorial.ro recomandă pentru acest final de săptămână câteva expoziții recent deschise în București și un vernisaj, programat pentru 26 martie, când 18 artiști au ales să expună și să se expună.

12 lucrări din Cutia Pandorei, la Senso

Paul Hitter a deschis „Cutia Pandorei” pe 24 martie, la galeria Senso. Expoziția, cu 12 lucrări de pictură prezentate în premieră, va putea fi vizitată până pe 16 aprilie.

Hitter îmbină de regulă în arta lui cu mitologii populare din Balcani, mitologii urbane și teme sociale. Este și cazul acestei expoziții. După cum povestește, străvechiul mit al Greciei antice l-a fascinat încă din copilărie și spune că a întâlnit de-a lungul vieții „toate «minunatele daruri» pe care Zeus le-a deghizat sub forma unui cadou frumos împachetat”. Primele schițe pentru această serie le-a început în timpul facultății, la München, „dar întotdeauna am considerat acele prime picturi pe această temă ca pe niște «lucrări de tinerețe»”. Din 2019 a început să le dea formă, iar zilele acestea pot fi văzute la galeria de pe Calea Victoriei.

Hitter, care a avut expoziții personale și de grup în București, München, Praga, Los Angeles, Marsilia, Milano, Paris, Las Vegas și Salt Lake City, spune despre „Cutia Pandorei” că este precum o oglindă întoarsă asupra umanității.

Gest al unor studenți din UNARTE

Studenții din departamentul Ceramică – Sticlă – Metal al Universității Naționale de Arte din București expun laolaltă sub numele „Gest”, la UNAgaleria.

Coordonatoarea expoziției deschise până pe 27 martie este Ioana Stelea, asistent universitar.

Expoziția „Gest” e semnată de studenții specializărilor ceramică, sticlă și metal din cadrul programelor de studiu de licență și master, dar și de studenții înscriși la opționalul de gravură pe sticlă și vitrografie.

Expoziție refugiată din Ucraina, la MARe

Expoziția „The Portrait of My So(u)il. 100 Years”, dedicată artistului avangardist ucrainean Les Lozovski, asasinat în propria casă, de sovietici, în ziua de 22 martie 1922, poate fi vizitată până pe 27 martie la Muzeul de Artă Recentă (MARe).

La etajul 1,5 pot fi văzute cele 22 de lucrări realizate în calitate de fugar și de refugiat de artistul contemporant ucrainean Borys Kashapov, în care a deconstruit și a redus la nivel de emoție, prin culoare și prin tușe dinamice imaginile din mass-media care zugrăvesc războiul actual din Ucraina. Curator este Dara Prydybailo (Ucraina).

Pași în timp, la Muzeul Național al Satului

Lucrări create de sculptorul Nicu Dumitrescu și pictorița Eliza Matica sunt prezentate în expoziția „Pași în timp”, deschisă în Sala de Sticlă a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Nicu Dumitrescu și Eliza Matica sunt membri în Asociaţia Filiala Artă Plastică, Religioasă şi Restaurare a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Curatorul expoziției este criticul de artă dr. Marius Tița.

Despre Nicu Dumitrescu el apreciază că „desenează, colorat, translucid și cu transparențe, folosind sticla modelată și metalul adus în contururi potrivite”.

„Pictura Elizei Matica este intens introspectivă, redă universuri umane complexe, relevând peisaje de dincolo de real. Mesajul artei sale este evident și susține fiecare pictură, fiecare construcție plastică dintre cele prezentate în expoziție”, apreciază curatorul.

Expoziție de artă multidisciplinară, la Eye Create Gallery

„(UN)SEEN”, expoziție de artă multidisciplinară, va fi deschisă pe 26 martie la Eye Create Gallery.

În absenţa unei teme prestabilite, având libertatea de a se cunoaşte unii pe ceilalţi, de a acorda importanţă actului creator personal, 18 artişti din Bucureşti au ales, dincolo de orice exclusivitate propusă de industria artelor frumoase, să expună şi să se expună. S-au ales unii pe alții, iar curatorii spun că au ales doar modul în care lucrările comunică între ele.

Vor expune aici, până pe 4 aprilie, Diana Bota, Alexandra Țigauan, Raluca Ilina, Roxana Velea, Raluca Poiană, Karina Nazare, Silvia B, Claudia Ureche, Andreea Iacomiță, Francesca Badea, Alina Firică, Laura Ionescu, Bianca Adochiței, Oana-Teodora Iorga, Monica Briciu, Radu carp, NOTBOB și Alexa Lincu.

Credit foto: Eye Create Gallery