Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 10 – 12 februarie
mare, expo foto, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 10 – 12 februarie

Curatorial.ro recomandă pentru acest weekend mai multe expoziții recent vernisate la București, care reunesc lucrări de pictură, grafică, gravură și fotografie.

Art Safari #11

Primul sezon expozițional Art Safari de anul acesta debutează pe 10 februarie, la Palatul Dacia-România, unde, până la jumătatea lunii mai, pot fi admirate mai mult de șase sute de lucrări semnate, între alții, de Ion Theodorescu-Sion, Joaquin Sorolla și Mircea Cantor.

Dispuse pe două niveluri, cele patru expoziții cuprinse în cea de-a 11-a ediție Art Safari marchează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882 – 1939) și maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism. Artistul român multipremiat Mircea Cantor revine la Art Safari în expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, având ca focus unul dintre cele mai prestigioase premii dedicate artei din lume, Prix Marcel Duchamp. Iar „Young Blood 2.0” aduce laolaltă cele mai noi realizări în arta românească.

Întreg turul Art Safari #11, efectuat în avanpremieră de curatorial.ro, durează puțin peste două ore.

Expoziție de stampe Meiji, în premieră

Expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, ce reconstruieşte universul culturii nipone de la sfârştiul secolului XIX prin intermediul a peste 150 de xilogravuri tradiţionale japoneze, va fi vernisată pe 11 februarie la ARCUB.

Lucrările provin din colecţia privată George Şerban, iar expoziţia curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, poate fi vizitată până pe 31 martie, la etajul 1 al Hanului Gabroveni.

Este pentru prima dată când un proiect expoziţional bucureştean prezintă o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. În comparaţie cu alte expoziţii realizate până în prezent cu stampe din perioada Meiji, care s-au axat doar pe o singură temă, „Călătorie în lumea stampelor Meiji” acoperă în integralitate teme specifice, precum împărat, teatru, Bijin-ga (femei frumoase) şi peisaje.

Artistul suedez Nilz Källgren, prima dată la galeria Suprainfinit

Prima expoziție solo a artistului suedez Nilz Källgren la galeria Suprainfinit, intitulată „((coming undone.”, deschide o serie mai amplă de intervenții și dialoguri ale lui Nilz Källgren cu practicilie altor artiști, care se vor desfășura pe parcursul următoarei luni și jumătate.

Expoziția personală a lui Nilz Källgren se apleacă asupra disonanței de a fi un vânător-culegător cu smartphone. Aceasta aduce împreună reflecțiile artistului despre latura întunecată a umanității și durerea lui subiectivă în procesul de a accepta participarea inevitabilă la structurile de opresiune ce stau la baza proiectului uman, se arată în prezentarea expoziției.

„Ce-i de văzut”, la MARe

O expoziție dedicată fotografiei românești din ultimele două decenii este deschisă până pe 8 mai, la subsolul și etajul al treilea ale MARe/ Muzeul de Artă Recentă.

„Ce-i de văzut” este prima retrospectivă muzeală a fotografiei românești din ultimii 20 de ani și evidențiază fenomenele noi și schimbările de paradigmă actuale.

Expun fotografii Lucian Bran, Michele Bressan, Valeriu Cătălineanu, Ioana Cîrlig, Bogdan Gîrbovan, Emőke Kerekes, Anton Roland Laub, Virginia Lupu, Andrei Mateescu, Patricia Morosan, Andrei Nacu și Mihai Șovăială, în coordonarea curatorilor Michele Bressan și Ioana Iuna Șerban.

Foto: „Ce-i de văzut” (c) curatorial.ro