Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 2 – 4 februarie
annart, garden of the rising sun

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 2 – 4 februarie

Curatorial recomandă pentru acest weekend trei expoziții din galerii bucureștene care aduc laolaltă lucrări de pictură, desen, fotografie și instalație.

Garden of the Rising Sun

„Garden of the Rising Sun”, expoziție colectivă la AnnArt, cuprinde lucrări semnate de artiștii Andrei Ciurdărescu, Andrea Nagy și Maia Ștefana Oprea și poate fi vizitată până la 30 martie.

Expoziția este curatoriată de Iris Ordean, care explică: „Alinierea sinelui cu natura nu este doar un gest binevoitor în sensul convențional, ci mai degrabă necesită o formă de constrângere auto-impusă, filtrând lumea prin prisma experienței locului și prin reprezentări subiective. În centrul acestei reprezentări a naturii se află spațiile complementare ale peisajului și grădinii – cea din urmă funcționând adesea ca o reprezentare mandalică a primului: un mediu domesticit, adesea controlat, dependent de spațiu, economie, comerț și stilul predominant al unei anumite perioade. Din punct de vedere social, în cadrul vastității peisajului, un cadru urban este adesea un refugium, la fel cum grădina oferă refugiu în vastitatea spațiilor urbanizate. Ambii termeni – peisajul și grădina – cuprind o pluralitate de semnificații la fel de variate și multifațetate ca și reprezentările diverse construite de indivizi sau societăți. Folosirea fiecăruia dintre cei doi termeni implică o oscilație între recunoașterea deteriorării îngrijorătoare a ecosistemelor globale, imaginarea unor alternative ale viitorului, precum și recunoașterea rolului pe care îl au într-o lume în care traiul este din ce în ce mai provocator”.

Mnemonic

„Mnemonic”, expoziție cu lucrări de Andreea Rus, va fi deschisă în Sala „Constantin Brâncuși” de la Palatul Parlamentului în 3 februarie, la ora 15:00.

Aceasta continuă seria cercetărilor vizuale întreprinse de artistă în arii care sondează teme din istoria recentă, aducând în prim plan repere spirituale profunde, identificând legături cu biografii tragice din perioada comunistă. „Conexiunile plastice cu  evenimentele din închisorile comuniste îi dau oportunitatea de a prezenta tipologii umane cu totul speciale care  au rezistat prin spiritualitate cruzimii și dezumanizării, acestea coagulează o temă de reflecție îndelungată în practica artistei, generând la nivel personal o succesiune de elemente simbolice care revin pe pânze: lumina, întunericul, trimiteri la iconografia bizantină, lumea monahală, podul ca legătură între două lumi contrastante”, spune Ana Negoiță, critic de artă.

Arhaic

Jeno Major, păpușar la Teatrul Gong din Sibiu, expune la ART4ALL în perioada 3 – 25 februarie, sub titlul „Arhaic”, o serie de fotografii.

Despre fotografiile lui spune că sunt „picturi ale realității, peisaje incredibile surprinse la momentul oportun cu clicul perfect”. Majoritatea sunt peisaje, iar în compozițiile lor se regăsesc, cel mai frecvent, scene bucolice, panorame și copaci solitari.

În „Archaic”, el surprinde natura în toate formele ei: neatinsă, sălbatică, pură. Vernisajul e programat, la Centrul Cultural ART4ALL, în 3 februarie, la ora 17:00.

Credit foto: AnnArt