Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 20 – 22 septembrie
aerial,view,with,palace,of,parliament,and,the,cathedral,in

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 20 – 22 septembrie

Galeriile și muzeele bucureștene propun pentru acest weekend expoziții și evenimente speciale, multe dedicate orașului care împlinește 565 de ani. Artiști români și internaționali aduc în fața publicului lucrări în diverse medii, dar sunt prezentate în premieră și creații vechi de decenii.

Bienala București

Bienala Internațională de Artă Contemporană București 2024 aduce, în trei spații, lucrări realizate de artiști internaționali, având ca temă „Teritorii nedescoperite ale democrației/ Democracy’s Uncharted Territories”.

Cu publicul pe post de curator, bienala reunește sculpturi, inslatații video, picturi, artă textilă și fotografii produse de Timothy Joseph Anderson (US), Andrei Argeșeanu (RO), Raul Bratu (RO), Ezgi Böttger (TR/DE), Baran Caginli (TR/FL), Mircea Ciutu (RO/DE), Regina Costa (PT), Iknur Demirkoparan (TR/US), Alessandro Di Massimo (IT), Gritsku Evghenia (UKR/RO/PL), Cristina Negrariu (RO), Kevin Pawlak (DE), Adrian Piorescu (RO), Oana Popa (RO/CH), Silvia Sarsano (IT), Andrei Tudoran (RO), Alexandra Tudosia (RO/DE), Vangjush Vellahu (AL/DE).

Acestea sunt expuse la Amzei Creative Corner și Mobius Playground, din Piața Amzei, și la Galeria Creart, din Piața Lahovari, până la 6 octombrie. Accesul este gratuit.

Prietena mea genială

Artiști din generații diferite, artiști români și sud-coreeni sunt aduși laolaltă într-o expoziție născută din dorința de a reda similarități ale vieții domestice și comunitare din ambele țări.

Artiștii și colectivele Irina Botea-Bucan & Jon Dean, Choi Yun, Lena Constante, Elena Haschke Marinescu, Jang Pa, kinema ikon, Nho Wonhee, Ada Pistiner sunt protagoniștii expoziției „Prietena mea genială”, deschisă la Anca Poterașu Gallery până în 19 octombrie.

Zilele Bucureștiului la MMB

Zilele Bucureștiului sunt sărbătorite weekendul acesta de Muzeul Municipiului București la Palatul Suțu, Casa Dinu Lipatti și Casa Filipescu-Cesianu, cu un program divers pentru toate categoriile de vârstă, ce include evenimente al căror subiect central se referă la istoria și cultura Capitalei.

Vor avea loc concerte și ateliere, iar multe dintre expoziții pot fi vizitate gratuit. În 2024, se împlinesc 565 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului.

Damir Očko, la Gaep

Damir Očko, care a avut în ultimii zece ani expoziții personale în instituții prestigioase și a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția 2015,  expune pentru a treia oară la Gaep. „Tender Days”, centrată pe un corp de colaje recente, e vernisată în seara de 20 septembrie.

Damir Očko (n. 1977, trăiește și lucrează în Zagreb) a avut expoziții personale la Kunsthalle Krems, Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb, Jeu de Paume (Paris), CAPC (Bordeaux), Galeria Națională din Praga, DAZIBAO (Montreal), Pavilionul Croației la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, Künstlerhaus KM (Graz) și Palais de Tokyo (Paris).
Gaep a prezentat două dintre expozițiile lui personale: „Pear Fate Meter” (2020) și „Repear After Me” (2016).

Dâmbovița Delivery

Cea de-a cincea ediție Dâmbovița Delivery are loc în zilele de 21 și 22 septembrie, un weekend dedicat transformării malurilor râului într-un spațiu dinamic de recreere, artă și sustenabilitate.

Evenimentul are loc în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu, iar Splaiul Unirii devine pietonal în aceeași arie. Obiectivul ediției este de a aduce împreună comunitatea bucureșteană spre a redescoperi legătura cu râul orașului și cu natura.

Dâmbovița Delivery are loc între orele 10:00 și 22:00. Accesul este gratuit, la fel și participarea la activități.