Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 21 – 23 iunie
portret, expo, mntr

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 21 – 23 iunie

Pictură, sculptură și fotografie, capodopere și recente descoperiri din patrimoniul unor muzee naționale sunt prezentate, zilele acestea, în București, în expoziții colective și personale. Curatorial a ales destinații artistice pentru weekend în Capitală.

Expoziții colective în galerii

Lucrări realizate de Iulia Toma, Ross Taylor, Mădălina Zaharia, Simona Runcan și Gavril Pop sunt expuse, până în 2 august, la Ivan Gallery de la Atelierele Malmaison, sub titlul „Bye-Bye Confidence”. Expoziția poate fi vizitată, de miercuri până sâmbătă, între 15:00 și 19:00, iar în rest, pe bază de programare.

Dana Catona, Ada Muntean, Emma Păvăloaia, Denis Nanciu, Ioana Stelea și Otilia Boeru expun la galeria AnnArt sub titlul „Vertebrae mundi” o serie de lucrări în care privesc lumea la scara unei anatomii umane. Expoziția poate fi vizitată până la 31 iulie, de marți până vineri, între orele 13:00 și 19:00, și sâmbăta, între 11:00 și 16:00.

Lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografie și sonore care explorează tema autoportretului sunt expuse la Galateca până în 29 iunie. Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul orar 12:00 – 20:00, și sâmbăta, de la ora 11:00 la 19:00.

Expoziția „Autoportret”, o incursiune captivantă în interpretările contemporane ale identității umane prin prisma artei, reunește artiștii Andrei Bălan, Vlad Constantin Serban, Cezar Stanciu, Maria Bălan Petreanu, Irina Maria, Dan Adrian Ionescu, Vasile Gorduz, Silvia Radu, Bogdan Vlăduță, Maria Ionescu, Alexandru Petreanu, Cătălin Maier, Irina Maria Petreanu, Mircea Hristescu, Teodor Zaica, Bogdan Vlăduță, Cezar Stanciu, Florin Constantin și Vadim Crețu.

Piese de patrimoniu național

Muzeul Național de Istorie a României propune două expoziții temporare – „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” și „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători”.

Prima dintre acestea reunește, până în septembrie, „Gânditorul” și perechea sa, barilul de la Khorsabad, vasul de la Capidava (cu inscripția „Petre”), tezaurele de la Lețcani și Coveiu, fragmentele de frescă de la biserica Trei Ierarhi, tablouri de Luchian, Tonitza, Sava Henția, Mișu Popp, tronul reginei Elisabeta, vioara lui George Enescu, fragmentele de rocă lunară, Biblia lui Șerban Cantacuzino și Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon, între altele. Nu lipsesc nici unele dintre cele mai rare și mai valoroase ordine și decorații, nici cea mai mare monedă bătută pe teritoriul României și nici cea mai mică bancnotă din lume.

Cea de-a doua, deschisă până în luna octombrie, cuprinde mărturiile artiștilor-călători străini esențiali pentru crearea unei imagini cât mai complete și mai obiective a evenimentelor care au avut loc în spațiul românesc de-a lungul secolelor.

Expozițiile pot fi vizitate de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Muzeul Național al Țăranului Român a vernisat expoziții de pictură și instalație, dar și una bazată pe recente descoperiri în patrimoniul propriu. Ele pot fi vizitate de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Mihai Perca expune lucrări de pictură sub titlul „Vesstiar”, în perioada 21 iunie – 14 iulie, în Sala Tancred Bănățeanu. Vernisajul e programat la 21 iunie, ora 19:00.

Instalații artistice realizate de Daniel Stancu sunt incluse seriei de expoziții „Portret/ Atelier” până la 19 iulie. Expoziția „Portret/ Atelier. Daniel Stancu: Cele văzute și nevăzute” este curatoriată de Lila Passima și găzduită în Sala Irina Nicolau.

Straturi și substraturi. Motive ale ornamenticii de obiect” este deschisă În Sala Noua Galerie a MNȚR începând cu 21 iunie și până în 7 august. Este o expoziție-eveniment cu tematică etnografică bazată pe o recentă descoperire, în fondul patrimonial al MNȚR, a albumului „Izvoade strămoșești”, de Mărgărita Miller-Vergy, cu mostre de cusături.

Timp de 117 ani, acest bun cultural deosebit ce conține 52 de planșe nu a fost cercetat și nici prezentat publicului, iar acum există șansa de restaurare a memoriei, ca parte a unei istorii de început a artei decorative românești.

Foto: „Portret/ Atelier. Daniel Stancu: Cele văzute și nevăzute” (c) MNȚR