Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 22 – 24 iulie
Cele mai noi expoziții din București care nu trebuie ratate sunt trecute în revistă de Curatorial.ro – recomandările pentru weekendul 22 – 24 iulie.
Celula de Artă, „Under pressure”
Expoziția „Under pressure”, colaborare între fotograful Andrei Măgureanu și ceramista Andra Achim, va fi prezentată la Celula de Artă în perioada 23 iulie – 13 august.
Prin lucrările lor, artiștii doresc să surprindă sentimentele copleșitoare ale vieții și să le prezinte într-o instalație mixtă.
Tudor Banuș, la MNȚR
Pictorul Tudor Banuș expune mai mult de 90 de lucrări, unele în premieră, în Sala „Irina Nicolau” a Muzeului Național al Țăranului Român.
În cadrul expoziției intitulate „Fantome și Fantezii” el va susține pe 22 iulie, la ora 16:00, o conferință cu subiectul „Fantome actuale și fantezii desuete”.
Expoziția este dominată de burlesc, de feerie, artistul trecând prin întreaga noastră istorie. Fiecare lucrare este o călătorie surprinzătoare, unde tragicul și umorul se îmbrățișează.
Expoziția poate fi vizitată, până la 28 august, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Genti Korini, la IOMO
Artistul albanez Genti Korini expune la galeria bucureșteană IOMO mai multe lucrări de pictură sub titlul „Lateral Geometries”, înainte de a face parte din Bienala Mobilă – Manifesta 14 – la Priștina.
Picturile de pe simeze au fost realizate în ultimii doi ani și, potrivit curatorului Horațiu Lipot, reprezintă mediul central în cazul seriei de față și au la bază o practică deliberat analitică, care pleacă de la manipularea elementelor arhitecturale disparate care definesc atât perioada comunistă, cât și pe cea de tranziție.
Expoziţia poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 18:00, până la data de 13 august 2022.
#humans, la galeria Creart
Lucrări semnate Anca Boeriu, artist format ca grafician și cadru didactic la UNARTE, sunt expuse la Galeria Creart sub titlul #humans.
Expoziția reunește lucrări de grafică ce prezintă personaje diverse – gânditori și zburători, siluete întregi sau detalii, în grupuri sau solitari, uneori chiar fără referințe la gen sau identități – ce reprezintă nevoia omului de a fi împreună și de a interacționa emoțional prin limbajul corpului.
Irina Gheorghe, la Ivan Gallery
Prima expoziţie personală în România a artistei Irina Gheorghe, numită „Lucruri care nu sunt aici, despre care nu putem spune” a fost vernisată la Galeria Ivan.
Proiectul Irinei Gheorghe are la bază cercetarea sa doctorală din cadrul GradCAM / Technological University Dublin, „Treason of the Senses: Practices of Estrangement or How Art Speaks of What Is Not There” („Trădarea simțurilor: practici ale înstrăinării sau cum arta vorbește despre ceea ce nu este acolo”), finalizată în 2021.
Pe lângă aceste expoziții, nu trebuie ratate Art Safari, cu cinci expoziții deschise de joi până duminică, până pe 7 august, inclusiv cu exponate de la Muzeul Tehnic, expoziția „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic”, la Muzeul Storck, prelungită până pe 21 august, și expozițiile din noul sezon al Muzeului Național de Artă Contemporană.