Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 23 – 25 iunie
Expoziții de pictură și fotografie, ateliere de artiști deschise spre vizitare și un festival la care participă șase spații din București sunt puncte culminante ale weekendului 23 – 25 iunie.
Dorel Zaica, la Galeria Romană
Expoziţia „Grădinărirea omului”, semnată Dorel Zaica, pictor, grafician și scriitor, este deschisă la Galeria Romană până pe 20 iulie.
Pe simeze sunt expuse lucrări din diverse perioade de creație ale artistului.
Andrei Pleşu spune despre Zaica: „El învaţă învăţându-i pe alţii, se împlineşte ca artist modelând împlinirea celorlalţi. Dorel Zaica este, de multă vreme, cea mai importantă şi mai originală figură a pedagogiei artistice din România. Specializat în educaţia copiilor de vârstă şcolară, aşadar într-un domeniu care cere, mai mult decât altele, ingeniozitate, fineţe psihologică şi răbdare, el nu se mulţumeşte să transmită simple elemente de meşteşug, ci caută să stimuleze creativitatea elevilor, apelând la instinctul lor ludic, la inocenţa lor îndrăzneală, la prospeţimea experienţei lor de viaţă”.
Foto-grafisme, la G15D
Mihaela Moțăianu și Constantin Rusu expun la Galeria 15 Design – Hanul cu Tei (G15D) în perioada 23 iunie – 8 iulie.
Expoziția „Foto-Grafisme” (foto) pune în dialog două accepțiuni ale semnului vizual ca marcă a prezenței omului într-un spațiu. Dacă pentru Constantin Rusu această marcă înseamnă propria intervenție în spațiul suprafeței de lucru, pentru Mihaela Moțăianu, fotografia înseamnă descoperirea semnelor acțiunii timpului sau acțiunii umane asupra materiei din spațiul urban, o perpetuă interacțiune între mediul construit și oameni.
La pas prin atelierele UAP din România
Programul La pas prin atelierele UAP din România va debuta pe 23 iunie și include expoziții, dezbateri și circuite ghidate de profesioniști din industriile creative în clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Timișoara.
Până pe 1 iulie, publicul este invitat la „Borcan” – clădirea cilindrică Tehnoimport din București, bloc turn emblematic ce găzduiește, de aproximativ 40 de ani, mai mult de 50 de artiști.
Seria de întâlniri debutează pe 23 iunie, la ora 19:00, cu un vernisaj la Galeria Atelier 35. Artiștii implicați sunt Sabina Suru și Andrei Tudose, Lucia Ghegu și Albert Kaan, Iulia Toma și Pușa Pleșca, Ilina Schileru și Alina Marinescu. În zilele de 24 și 25 iunie, între orele 12:00 și 19:00, vor fi deschise atelierele din strada Doamnei nr. 5. Printre artiștii care își asteaptă publicul se numără Atoma, Marius Burhan, Mihaela Constantin, Maria Panțur, Ilina Schileru, Sabina Suru și Aniela Ovadiuc.
Traseu imersiv prin galerii independente și neconvenționale
Un traseu imersiv în mai multe galerii independente și neconvenționale din București este organizat, până pe 28 iunie, sub numele VIU – Vrăji şi Incantaţii Urbane. La festival participă MNȚRplusC, ETAJ Artist Run Space, Dyptich Art Space, 9j9 Studio, ARTHUB Bucharest și Grădina Arthub.
Tema primei ediții este „arta cu publicul în centru”. Punctul culminant al festivalului va fi weekendul 23 – 25 iunie, când toate cele șase spații vor fi deschise după programul 19:00 – 23:00, vineri, 12:00 – 23:00, sâmbătă, și 12:00 – 21:00, duminică.
From Here To There @ Dyptich Art Space (str. Plantelor 58, sector 3)
Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Curatoare: Lina Țărmure
ORE: trei femei, o casă, un ceas. O poveste @ 9j9 (str. General Berthleot nr.99 sector 1)
S.I.M.O.N.A, Curator: Mircea Tancău
Cave of Forgotten Dreams @ MNȚRplusC (Muzeul Național al Țăranului Român, str. Monetăriei nr. 3 sector 1)
Ioana Aron, Curatoare: Călina Coman
Hidden In Plain Sight @ ETAJ artist run space (str. George Enescu nr. 43)
Matei Emanuel, Curator: Mircea Modreanu
Linia aia fină dintre @ ARTHUB Bucharest (str. Gen. Constantin Budișteanu nr. 10 sector 1 București)
Nona Șerbănescu, Alex Fifea, Sound Design: Vlad Nicolae, Drepturi muzică: Ali Ashgar Rahimi, Călin Grigoriu, Curatoare: Rucsandra Pop
Strange Fragilities @ ARTHUB Bucharest sala mică
Elena Andrei, Angela Bontaș, Adela Edu, Elena Ilash. Curatoare: Nona Șerbănescu