Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 24 – 26 noiembrie
Curatorial.ro recomandă pentru ultimul weekend din luna noiembrie mai multe expoziții de artă modernă și contemporană deschise în galerii și muzee din București.
sevrajă – ATOMA
„sevrajă”, expoziție personală a artistei ATOMA, poate fi vizitată la Kulterra Gallery până la jumătatea lunii decembrie.
Cu lucrările prezentate, ea explorează sentimentul de singurătate și izolarea într-o lume în care rețelele sociale și tehnologia ar trebui să ne conecteze și să favorizeze comunicarea.
„Toate lucrările sunt create pe baza experiențelor și sentimentelor din ultimii ani. Am trecut printr-o perioadă de conștientizare care mi-a clarificat trăirile. Titlul pe care l-am ales este un cuvânt inventat, care nu are legătură cu consumul de substanțe interzise, ci este o îmbinare ambivalentă pe care o pot folosi pentru a mă raporta la subiectele care mă fascinează, dar care pot fi contradictorii: social media și socializarea, spre exemplu”, spune ATOMA. „Atenția reprezintă cea mai importantă resursă a lumii capitaliste moderne. Este o resursă finită, iar corporațiile se luptă pentru a ne atrage atenția. Atenția este ca un drog pentru individ, prima doză este puternică, dar după dezvoltăm o toleranță la un anumit nivel și vrem tot mai mult. În cazul în care nivelul atenției scade, intrăm în sevraj”.
Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil
Expoziția anuală a Pinacotecii Muzeului Municipiului București e deschisă la Palatul Suțu. Sub titlul „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”, sunt prezentate 60 de lucrări realizate, în mare parte, în Franța.
Pe simeze se află tablouri semnate de Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, George Demetrescu Mirea, Filip Marin, Gabriel Popescu, Theodor Pallady, Ștefan Popescu, Gheorghe Petrașcu, Kimon Loghi, Cecilia Cuțescu Storck, Iosif Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Lucia Dem(etriade) Bălăcescu, Gheorghe Ionescu Sin, Max W. Arnold și Ștefan Constantinescu.
Silenced anxiety
Expoziția de grup „Silenced anxiety” este deschisă la galeria AnnArt. Este propus astfel un exercițiu de introspecție, traversând diversitatea creațiilor, a perspectivelor a opt artiști români din București, Iași, Arad și Cluj-Napoca.
Dragoș Bojin, Radu Carnariu, Antonia Corduneanu, Ada Muntean, Radu Pandele, Diana Serghiuță Popa, Andrei Tudoran și Ruxandra Tudoran expun aici până pe 13 ianuarie.
Expoziția oferă șansa privitorilor de explorare a sinelui, a istoriilor personale și a emoțiilor mai puțin (re)cunoscute, prin efectul de oglindire în lucrare.
Pulsatilla
O nouă expoziție de pictură va fi deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery în seara de 24 noiembrie. „Pulsatilla”, cu lucrări de Daniela Vîrlan, va putea fi vizitată până la sfârșitul anului 2023.
„Daniela Vîrlan abordează o direcție nouă în practica sa artistică și, chiar dacă temele picturilor sunt inedite, recunoaștem elemente specifice creației anterioare a artistei”, spune curatoarea Raluca Ilaria Demetrescu. „Artista ilustrează o lume fabuloasă, compusă din fragmente de basme izvorâte din vise cu putti, aripi și ființe înaripate, flăcări, plante și sugestii de ce vrem noi, elemente abstracte, pulsatille picurătoare situate între lumile de aici și de acolo, din sine și din cuprinsul orizonturilor”.
Cei de lângă noi
Un eveniment de artă contemporană care pune accent pe susținerea categoriilor vulnerabile ale breslei artistice va avea loc între 26 noiembrie și 6 decembrie în două galerii de la Combinatul Fondului Plastic – Senat și Art Safe.
#ceidelângănoi reprezintă două expoziții de artă contemporană care aduc în prim-plan spiritul de apartenență profesională propunând o selecție de lucrări din creația a mai mult de 30 de artiști vizuali.
Deschiderea evenimentului #ceidelângănoi are loc în ziua de 26 noiembrie, de la ora 16:00, la galeria Senat. Vor fi expuse lucrări semnate de Alina Aldea, Ciprian Ariciu, Olimpiu Bandalac, Anca Boeriu, Brândușa Bontea, Vlad Ciobanu, Ramona Coarnă, Reka Csapo Dup, Darie Dup, Corina Gabriela Duma, Emil Cristian Ghiță, Dorina Horătău, Albert Kaan, Venus Marian Mateescu, Nicolae Moldovan, Lila Passima, Alexandru Patatics, Emilia Persu, Marilena Preda Sânc, Florica Prevenda, Cristina Popescu Russu, Silvia Radu, Alexandru Ranga, Alexandru Rădvan, Elena Scutaru, George Tănase, Irina Tănase, Ovidiu Toader, Vasile Tolan, Iulia Toma, Alina Tudor, Victoria Zidaru, Mihai Zgondoiu și Zoltán Béla.