Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 6 – 8 decembrie
dinu săvescu, urme, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 6 – 8 decembrie

Lucrări de pictură, digigrafie, desen contemporan sunt prezentate în expoziții deschise în galerii din București recomandate de curatorial pentru weekendul acesta.

Contemporary Drawing in Romania 2024

Finisajul „Contemporary Drawing in Romania 2024” de la Scemtovici & Benowitz Gallery și lansarea catalogului expoziției au loc în 6 decembrie, de la ora 19:00.

Expoziția de la galeria bucureșteană reunește, la această a doua ediție a concursului de desen contemporan, lucrări semnate de 57 de artiști din România și diaspora, reprezentativi pentru practicile și tendințele din desenul contemporan, urmare a participării acestora în competiția pentru Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan.
Premiați au fost Andrei Tudoran (premiul I), Marcela Rădulescu (premiul al II-lea), Andrea Nagy (premiul al III-lea) și Monica Coman, care a primit Premiul colecționarului, oferit de Mladen Bataniat.

Catalogul expoziției include reproduceri ale lucrărilor expuse, considerații ale membrilor juriului independent (Magda Cârneci, Anca Boeriu, Adela Mara, Diana Serghiuță, Olimpiu Bandalac, Mladen Bataniat) și un text critic semnat de curatoarea Raluca Ilaria Demetrescu.

Expoziția cu vânzare mai poate fi vizitată în spațiul galeriei Scemtovici & Benowitz până în 8 decembrie, vineri și sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00, și duminică, între 12:00 și 16:00.

Männer/ Bărbați

Expoziția „Bărbați/ Männer” a artistei germane Anke Doberauer, cu 22 de tablouri ce inversează raportul artist-model, este deschisă la Pavilionul Goethe al Goethe-Institut până în 18 ianuarie.

Tablourile, în mărime naturală, explorează relația subtilă și complexă dintre artist și model. Doberauer sfidează convențiile tradiționale ale artei, abordând figura masculină printr-o prismă profund psihologică și ambivalentă. Criticii de artă subliniază că lucrările ei sunt caracterizate de o lumină intensă și o cromatică bogată, care conferă fundalurilor o aură de mister și substanță psihologică.

Picturile nu reprezintă doar figuri, ci și o confruntare de forțe între vulnerabilitate și putere, între dorință și control. După cum notează Philippe Vergne, curator francez și director al Muzeului de Artă Contemporană Serralves din 2019, „aceste picturi ilustrează momentul de maximă vulnerabilitate a modelului, redefinind rolurile și relațiile tradiționale într-o societate în care masculinul domină adesea femininul”.

„Bărbați” poate fi vizitată marțea, miercurea și vinerea, între orele 14:00 și 19:00, joia, între 14:00 și 20:00, și sâmbăta, între 10:00 și 14:00.

Urme

Reputat pictor și restaurator, Dinu Săvescu prezintă la Galeria Romană, sub titlul „Urme”, lucrări, picturi și obiecte, realizate în decurs de trei decenii.

Instalația „Urmascapăturma” (2024), alcătuită din cinci conuri pictate, patru mături pictate și două elemente vegetale pictate, uleiurile pe pânză „Copac în furtună” (2024), „Călărași” (2023), „Locul travestitului” (2022), „Fragment de memorie” (2013) și „Covor de perete” (1995) se regăsesc în expoziția deschisă până la 18 ianuarie 2025.

Expoziția e însoțită de un catalog bilingv, română-engleză, cu lucrările artistului. „Urme” poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00, și sâmbăta, de la 10:00 la 15:00.

Foto: „Urme” (c) curatorial.ro