Redescoperiri artistice incredibile în 2022 – De la o pictură renascentistă la un potențial autoportret Van Gogh
Anul 2022 a fost unul excelent pentru descoperirile istorico-artistice: un tablou renascentist de mult timp pierdut, care era într-un azil de bătrâni, o statuie de marmură veche de 200 de ani a unui maestru italian uitată într-o grădină și dovada definitivă că o lucrare „imitație” Rembrandt aparține de fapt artistului olandez.
Operă de artă renascentistă
O operă de artă renascentistă atribuită unui discipol al maestrului Filippino Lippi a fost găsită în casa unei femei în vârstă de 90 de ani și vândută pentru 255.000 de lire sterline la Dawsons Auctioneers din Londra. Pictura în ulei din secolul 15, intitulată „Imagine cu Madonna și copil”, o prezintă pe Maria cu pruncul Iisus alături de doi îngeri într-un peisaj. Lucrarea a aparținut unei femei bolnave de demență, care a fost internată anul trecut într-un azil, scrie artnews.com. La scurt timp, Dawsons a început evaluarea bunurilor ei, cu scopul de a le vinde pentru a acoperi cheltuielile medicale.
Un tablou pierdut de maestrul futurist Umberto Boccioni a apărut la o vânzare de vechituri din Dorset
Noile lucrări ale lui Umberto Boccioni, artistul futurist italian care a murit la vârsta de 34 de ani, sunt o raritate. Dar anul trecut, o lucrare a apărut la o vânzare în orășelul englez Dorset, de pe litoral, la un preț de mai puțin de 100 de lire sterline (115 de dolari). Cumpărătorul său anonim a declarat pentru Daily Telegraph, care a anunțat descoperirea, că a găsit imaginea într-o mulțime de lucrări ale a aproximativ 20 de artiști diferiți. Ar putea valora 288.000 de dolari.
O pictură de Tițian pierdută de mult, evaluată la 7 milioane de dolari, a fost recuperată de poliția italiană
Poliția italiană a găsit un portret atribuit pictorului renascentist Tițian (Tiziano Vercellio) care a fost pierdut aproximativ 20 de ani. Tabloul a fost descoperit de o unitate de poliție din Torino. Intitulată „Portret de bărbat cu beretă neagră/ Ritratto di gentiluomo con berretto nero”, pictura a dispărut în 2004, iar autoritățile au crezut că a fost dusă ilegal în Elveția. Pictorul renascentist, membru al Școlii Venețiene, a devenit faimos pentru reprezentările subiectelor mitice și din aristocrație într-o manieră dramatică și a fost pictor al unor nobili italieni și membri ai dinastiei Habsburg, înainte să moară, în 1576. Portretul realizat în ulei reprezintă un bărbat anonim ce poartă barbă și este îmbrăcat în negru.
Un portret american, furat dintr-un muzeu din Staten Island, a fost recuperat când un colecționar vigilent l-a văzut la licitație
În octombrie 2021, Gordon Fine, un colecționar de artă din Bay Area, a văzut un portret scos la vânzare de casa de licitații Michaan din Alameda. El vizitase muzeul din Staten Island în urmă cu câțiva ani și și-a amintit că a văzut portretul lui John Totten, în care este reprezentată soția artistului, și textul ce însoțea tablou în muzeu. El s-a întrebat dacă ar putea fi aceeași lucrare.
O analiză cu raxe X a descoperit ceea ce ar putea fi primul autoportret al lui Van Gogh sub o pictură modestă cu o țărancă
Un autoportret necunoscut al lui Vincent Van Gogh a fost descoperit de experți de la National Galleries of Scotland, cu ajutorul razelor X, în spatele unei alte picturi a maestrului olandez. Pânza a fost analizată înaintea unei expoziții de la Edinburgh. Autopotretul este acoperit de straturi de lipici și carton pe spatele unei lucrări timpurii a lui, intitulată „Head of a Peasant Woman”.
Doi detectivi ai unei societăți istorice dintr-un mic oraș au găsit două tablouri furate cu 50 de ani în urmă
La exact 50 de ani și o zi după ce hoții au jefuit strada istorică Huguenot din New Paltz, New York, FBI a returnat două picturi istorice instituției din nordul statului New York… Pânzele din anii 1820 îi înfățișează pe locuitorii din New Paltz, Dirck D. Wynkoop (1738-1827), un proeminent proprietar local de fermă de grâu și pe soția sa Annatje Eltinge (1748-1827). Sunt opera artistului popular Ammi Phillips, un portretist probabil autodidact care a lucrat din anii 1810 până la începutul anilor 1860 și a pictat în special în Connecticut, Massachusetts și New York.
O statuie cumpărată la o licitație din Sussex cu doar 7.500 de dolari s-a dovedit a fi o lucrare pierdută de mult de Canova
În urmă cu 20 de ani, o sculptură realizată de un artist necunoscut, s-a vândut cu 5.200 de lire sterline (7.540 de dolari) la o licitație din Sussex, Anglia. A fost identificat doar ca „A white marble figure of a young woman”. În vară, aceeași piesă, restaurată, a fost identificată ca fiind o lucrare de mult pierdută a maestrului italian Antonio Canova. Acum va fi vândută la Christie’s Londra fiind evaluată între 5 și 8 milioane lire sterline (6,5 milioane dolari până la 10,5 milioane dolari).
O sculptură în ceară de 10 milioane de dolari de Salvador Dalí, despre care se credea că a fost distrusă, a fost găsită în seiful unui colecționar
O sculptură în ceară ce îl înfățișează pe Iisus creată de Salvador Dalí, despre care era crezut că s-a pierdut, a fost expusă în Hawaii în ziua în care s-au împlinit 118 ani de la nașterea artistului spaniol. Sculptura a fost descoperită de o galerie din Hawaii și expusă pe 11 mai, când se împlineau 118 ani de la nașterea lui Dalí. Intitulată „Lost Wax”, lucrarea a fost găsită în colecția unui american. Ea se afla încă în cutia din plexiglas originală.
O schiţă considerată mult timp copie, atribuită lui Rembrandt van Rijn
Experții olandezi în artă au declarat că o schiță în ulei, considerată mult timp o imitație și uitată într-un colț al unui muzeu din Haga, este de fapt o lucrare a lui Rembrandt van Rijn. Schița în ulei „The Raising of the Cross”, care datează din anii 1640, a fost mult timp considerată a fi opera unui discipol al maestrului din secolul al XVII-lea. Cercetări recente efectuate împreună cu Rijksmuseum din Amsterdam, folosind noi tehnici științifice, au permis Muzeului Bredius din Haga, unde schița a fost expusă de la cumpărarea ei în 1921, să stabilească că a fost într-adevăr realizată chiar de Rembrandt.
Un istoric de artă a cumpărat o „copie” Van Dyck pentru doar 90 de dolari în 1976 și acesta ar putea
Portretul infantei Isabella Clara Eugenia a Spaniei, care cel mai probabil a fost realizat de marele pictor Anthony van Dyck, a fost cumpărat de un istoric de artă pentru doar 90 de dolari. Christopher Wright a mărturisit că a făcut achiziţia în 1970, în vestul Londrei, şi a crezut că este o copie, pe care a cumpărat-o pentru documentare.
Foto (c) National Gallery of Scotland