Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Retrospectiva Brâncuși de la Pompidou, un succes de 400.000 de vizitatori în 2024
brancusi centre pompidou, icr

Retrospectiva Brâncuși de la Pompidou, un succes de 400.000 de vizitatori în 2024

Centrul Pompidou situat în inima Parisului a primit puțin peste 3,2 milioane de vizitatori în 2024, în creștere cu 22% față de anul precedent, a anunțat muzeul de artă modernă. Instituţia va fi închisă în martie 2025, pentru o renovare majoră de cinci ani.

Muzeul atribuie creșterea numărului de vizitatori punctelor de atracție ale anului 2024.

Succesul lui Brâncuși și al suprarealiștilor

Mai mult de 390.000 de vizitatori au văzut retrospectiva dedicată lui Constantin Brâncuși, artist considerat părintele sculpturii moderne. Iar din septembrie 2024, aproximativ 512.000 de persoane au vizitat expoziția despre suprarealism, care marchează centenarul mișcării care a debutat cu Manifestul lui André Breton. Expoziția rămâne deschisă până la 13 ianuarie.

Alte evenimente culturale au atras de asemenea vizitatori, cum ar fi „La BD à tous les etages” (benzi desenate la fiecare etaj) și diferitele sale versiuni, precum și omagiul adus regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul (laureat cu Palme d’Or la Cannes în 2010) prin filmele sale, o expoziție dedicată și un spectacol de realitate augmentată, potrivit Centrului Pompidou.

Inovația digitală, prin conținut online sau dispozitive bazate pe inteligență artificială pentru a însoți vizitatorii, ca în cazul expoziției Brâncuși, au consolidat atractivitatea Centrului, a declarat acesta.

Închis timp de cinci ani

Pentru Centrul Pompidou, cunoscut și sub numele de Beaubourg, primul trimestru al anului 2025 promite să fie prologul unui proiect vast, al cărui cost este estimat la 262 de milioane de euro, suportat de Stat. Următoarea expoziție, dedicată pictoriței Suzanne Valadon, va fi găzduită de galeria 2 începând cu 15 ianuarie.

Inaugurată în 1977, această clădire devenită simbol va fi închisă treptat, între martie și septembrie, pentru lucrări majore de îndepărtare a azbestului și de renovare programate să dureze până în 2030.

Pe parcursul celor cinci ani de închidere, colecțiile și programele muzeului vor fi transferate către alte instituții culturale din Franța și din lume. În urma renovării, Atelierul Brâncuși va fi mutat în „inima clădirii principale”, potrivit oficialilor instituției.

Săptămâna viitoare, alte mari muzee pariziene, în special Louvre și Orsay, își vor dezvălui cifrele de audiență pentru 2024.

Credit foto: Institutul Cultural Român