Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă Paul Neagu, la Bruseum din Graz
paul neagu

Retrospectivă Paul Neagu, la Bruseum din Graz

Prima retrospectivă internaţională dedicată artistului Paul Neagu (1938 – 2004) va fi vernisată pe 2 iunie, la Bruseum, în Graz.

Expoziţia este o adaptare a celei care a fost prezentată în urmă cu un an, la Kunstmuseum Lichtenstein.

Un creator versatil

Paul Neagu a creat sculpturi, performance-uri şi desene care au reunit diverse media. Cea mai mare dorinţă a sa era să creeze un limbaj comun al artei, care să fie înţeles de persoane din toate culturile.

În perioada în care a locuit în România, Neagu a găsit o formă de a se extrage din paradigma conservatoare a acelei perioade, fiind atras de curente precum Op Art şi neo-constructivism.

În „Manifestul pentru Arta Palpabilă” din 1969, vorbeşte de renunţarea la estetica vizuală şi îmbrăţişarea, în schimb, a percepţiilor senzoriale – atingere, miros, gust, auz.

Ulterior, a creat asemenea obiecte, compuse din materiale variate şi uimitoare. Neagu şi-a construit limbajul artistic după o atentă cercetare a meşteşugurilor tradiţionale, din China până în România, din Grecia până în Scoţia.

A fost mereu fascinat de volatilitatea prezenţei şi de sentimentul dezrădăcinării, de a nu aparţine cu adevărat niciunui loc. Întrebările pe care le-a pus prin intermediul opere sale sunt actuale şi azi.

Expoziţia este deschisă până pe 25 septembrie.

Credit foto: museum-joanneum.at (autor necunoscut)