Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă Tudor Zbârnea, la Muzeul Național de Artă al României
expozitie tudor zbarnea

Retrospectivă Tudor Zbârnea, la Muzeul Național de Artă al României

O expoziție retrospectivă de pictură a artistului Tudor Zbârnea va fi deschisă pe 18 iunie, la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României, unde va putea fi vizitată până pe 4 septembrie.

Expoziția, realizată în premieră în cadrul MNAR, cuprinde o selecție de 59 lucrări de pictură, cu diverse tematici, realizate pe parcursul a 30 de ani de creație. Unele dintre aceste lucrări au fost premiate la diverse concursuri naționale și internaționale.

Curatorul expoziției este criticul de artă Maria Bilașevschi, iar comisarul desemnat din partea MNAR este Carmen Cernat.

Cine este Tudor Zbârnea

Tudor Zbârnea (n. 29 decembrie 1955, Nisporeni, Republica Moldova) este unul dintre artiștii vizuali contemporani originali, cu un discurs singular bazat pe expresii ale formei și culorii.

Discursul său pictural este bazat pe expresivitatea materiei picturale care capătă forța gestului larg, amintind cele mai bune exemple neo-expresioniste, fără însă să vireze în abstract, reprezentarea corpului uman rămânând mereu prezentă.

Este absolvent al Şcolii Republicane de Arte Plastice „I. E. Repin” din Chişinău și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Secția pictură.

A participat la peste 300 de expoziții reprezentative în țară și străinătate și a avut mai mult de 35 de expoziții personale. Lucrările artistului se află în colecții publice și private. Este director al Muzeului Național de Artă al Moldovei și inițiatorul Bienalei Internaționale de Pictură, Chișinău.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) are din anul 2016 o relație de colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM). În 2017, cele două instituții au organizat la MNAM din Chișinău expoziția „Ştefan Luchian între tradiție și modernitate” cu lucrări din patrimoniul MNAR, iar un an mai târziu, expoziția „Mihail Grecu – Între metaforă și realitatea obiectivă”, la MNAR.

Zbârnea a obținut numeroase premii și distincții, între care: în anul 2021 – Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” acordată de președintele României; 2017 – Insigna de Onoare „Emerit pentru cultura poloneză”, acordată de Ministerul Culturii și Patrimoniului al Poloniei; 2016 – Medalia de aur „Merit și Devotament Francez”, Paris; Trofeul „Vicolo Poldo”, ediţia a 35-a, Como, Italia; 1997 – Diploma de Onoare a Academiei Europene de Artă, Bruxelles.