Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rezultatul unei „călătorii artistice” în Transilvania și Banat, expus la Viena
art walk impression, viena, icr

Rezultatul unei „călătorii artistice” în Transilvania și Banat, expus la Viena

Artistele Teresa Leonhard și Katharina Kraus prezintă, în perioada 12 iulie – 11 august, proiectul „Art. Walk. Impression” la Institutul Cultural Român de la Viena.

„Art. Walk. Impression” conține o serie de lucrări și instalații care sunt rezultatul unei călătorii artistice în Transilvania și Banat – filme, fotografii, desene, picturi, colaje, texte, instalații audio și video.

Expoziția este concepută ca interactivă și performativă și invită vizitatorii să se implice, în mod asincron, cu colectivul artistic într-o călătorie. Ajuns în expoziție privitorul este invitat să se plaseze în context și să fie temporar un tovarăș de drum al artiștilor. Această expoziție pune, de asemenea, întrebări despre trecut și prezent, despre diversitatea culturală a României și a Europei, dar și despre provocările individului sau ale unei comunități.

Katharina Kraus (Viena – actriță, pedagog de teatru și terapeut prin artă) și Teresa Leonhard (Sibiu, Linz – pedagog ritmic & performance) prezintă un proiect artistic, care se concentrează pe ideea de călătorie. Cele două artiste coordonatoare au invitat să li se alăture în această călătorie pe Alexander Czernin, ilustrator și grafician vienez, pictor pasionat de călătorii și desenator urban, și pe Cordula Werner, editor de film, care a studiat fotografia la Viena și la Universitatea de Arte Aplicate din Viena. Împreună cu patru tineri selectați în urma unui apel de înscrieri – Ștefania Bîrlea, Julian Gräupner, Simon Tartler și Maria Stan -, au pornit într-o călătorie în Transilvania și Banat și au creat lucrări de artă pe parcursul acesteia.

După câteva zile de rezidență artistică la Sibiu, acest colectiv austro-român și-a început călătoria pe jos și cu trenul și s-a inspirat din întâlnirile și experiențele avute pe drum pentru a dezvolta acțiuni creative în diferite medii. Au rezultat filme și fotografii, desene și picturi, land art, improvizații sonore, mișcare și dans, texte, clovnerie și lucrări scenice spontane. Unele dintre exponatele rezultate au fost prezentate la Casa Tineretului din Timișoara în septembrie 2023.

Katharina Kraus și Teresa Leonhard sunt interesate de întrebarea referitoare la impactul pe termen lung al artei asupra societății. Ele au fost inspirate de artista Gertrud Bodenburger, care a călătorit de la Viena în Transilvania cu trupa sa de teatru ambulant în secolul al XVIII-lea și a contribuit la formarea vieții culturale a Sibiului ca proiect artistic multicultural.

Despre artistele coordonatoare

Katharina Kraus este pedagog, actriță, pedagog de teatru și terapeut prin artă multimedia. Din 2004, e conferențiar la Universitatea de Pedagogie Agricolă și de Mediu din Viena. Lucrează ca formator în domeniul corpului, al dezvoltării vocii, al jocului, al creativității, al comunicării și al mindfulness, lector invitat la Universitatea de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. Locuiește la Viena.

Teresa Leonhard, performance artist și pedagog de muzică și mișcare, predă și este cercetătoare la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, începând din 2016, și conduce compania de dans incluziv Dis.Place, realizând numeroase proiecte artistice și transdisciplinare cu diverse grupuri, pe lângă colaborarea cu diverse universități. Locuiește în Austria și România.