„Roma, cetatea și imperiul”, într-o scenografie reproiectată la Muzeul Luvru-Lens
Cu ocazia închiderii temporare la Luvru, încăperile romane sunt instalate în muzeul Luvru-Lens din regiunea Haute-de-France. Aproape 300 de capodopere antice sunt expuse într-o scenografie reproiectată, mai monumentală și educativă până la 25 iulie.
Busturi de împărați în serie, sculpturi ale zeilor și zeițelor, stele de marmură sau mese din bronz, fresce din Pompei și mozaicuri din Antiohia, arme și armuri ale gladiatorilor, haite de legionari, vesela adunată în comoara lui Boscoreale pot fi văzute la Luvru din Lens în expoziția „Rome”.
Vizitatorii, care nu știu că la Luvru apartamentele Annei de Austria, în renovare, nu se vor redeschide până în 2023, descoperă în Lens o colecție unică în lume, cu excepția Italiei. Este cea a capodoperelor romane de la Luvru, care ocupă de obicei aceste spații.
Vastă retrospectivă a civilizației romane
Această expoziție de la Luvru-Lens oferă o vastă retrospectivă a civilizației romane, de la întemeierea legendară în 753 î.Hr. până la căderea imperiului în 476 d.Hr.
Cele mai mari capodopere din colecțiile romane ale Muzeului Luvru sunt prezentate cu această ocazie pentru a spune povestea Romei, a imperiului și a artei sale. Puține muzee din afara Italiei au o colecție de antichități care oferă o panoramă atât de largă a artei romane precum cea a Luvru.
Expoziția amestecă materiale și tehnici, alternând lucrări de anvergură și obiecte mai modeste. Întregul traseu este organizat în jurul unor teme majore care nu ignoră cronologia acestei civilizaţii fascinante.