Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Salvator Mundi”: Procedura contra dealerului tabloului atribuit lui Da Vinci, închisă
salvator mundi

„Salvator Mundi”: Procedura contra dealerului tabloului atribuit lui Da Vinci, închisă

Procedura deschisă în Elveția contra dealerului tabloului „Salvator Mundi” atribuit lui Leonardo Da Vinci, vândut la o licitație în urmă cu șase ani pentru 410 milioane de euro (450 milioane de dolari), a fost închisă de un procuror elvețian care a cerut părților să ajungă la o soluție amiabilă.

Procurorul elvețian Yves Bertossa a pus capăt bătăliei dintre oligarhul rus Dmitri Rybolovlev și comerciantul de artă elvețian Yves Bouvier, care s-au confruntat aproximativ 9 ani în poate cea mai încâlcită luptă din istoria artei.

O încrengătură de polemici

„Salvator Mundi”, tablou atribuit lui Leonardo da Vinci în care Hristos este înfățișat ca salvator al lumii, este confluența unei încrengături de polemici.

Mohammed bin Salman (38 de ani), prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a cumpărat lucrarea cu 450 milioane de dolari la o licitație organizată la New York în 2017. Aceasta a devenit atunci cea mai scumpă operă de artă din lume. Însă mulți experți reputați în domeniul artei pun încă sub semnul întrebării atribuirea tabloului.

Potrivit The New York Times, operațiunea nu a fost executată de prinț, ci de mâna sa dreaptă, Bader Bin Abdullah Bin Mohamed Bin Farhan al Saud, pe care l-a numit ministru al Culturii după achiziție. După cum susține Artnet, tabloul se află în mod misterios pe iahtul de lux al sauditului, Serene, deși nu pare a fi cel mai bun loc pentru a ține o astfel de comoară. La momentul tranzacției, fiul regelui era ocupat, deoarece cu zece zile înainte încarcerase 11 prinți și înalți funcționari în cadrul unei epurări împotriva corupției. Un an mai târziu, a fost implicat în asasinarea jurnalistului Jamal Kassoghi.

Vânzătorul a fost omul de afaceri rus Dmitri Rybolovlev (57 de ani), proprietarul AS Monaco FC. Oligarhul, care s-a îmbogățit în timpul Perestroikăi datorită producției de îngrășăminte de potasiu, a vândut tabloul atunci când lucrurile au început să se înrăutățească în viața sa. În 2014, el a fost protagonistul a ceea ce a fost descris de presa internațională drept „cel mai scump divorț din istorie” și a fost obligat să îi plătească soției sale din ultimii 25 de ani, Elena Ryboloveva, 3,2 miliarde de euro pentru adulter „în lanț”. În cele din urmă, din motive necunoscute, cei doi au căzut de acord asupra unei sume de 564 de milioane euro. În plus, el și-a răsfățat mereu singura fiică, Ekaterina, cu daruri impresionante. Spre exemplu, la împlinirea a 24 de ani, i-a dăruit insula grecească Skorpios din Marea Ionică, care a aparținut familiei Onassis și care este cunoscută pentru că a fost locul unde Jackie Kennedy a fost fotografiată goală.

Acuzații de escrocherie

În ianuarie 2015, când și-a revizuit conturile, Dmitri Rybolovlev s-a hotărât să îl dea în judecată pe Yves Bouvier, comerciantul de artă elvețian. Acesta a fost cel care, între 2003 și 2014, i-a vândut 38 de pânze semnate de unii ca Gauguin, Rodin și Modigliani pentru aproximativ 2 miliarde de euro. Printre altele, se număra și „Salvator Mundi”. Magnatul, inamic public al lui Vladimir Putin, a decis să ia măsuri împotriva dealerului său pentru că, potrivit versiunii sale, l-a escrocat cu 1 miliard de euro, vânzându-i această pinacotecă la prețuri exorbitante.

Cât privește tabloul atribuit lui Leonardo da Vinci, în 2013, Bouvier l-a obținut pentru 80 de milioane de dolari (73 de milioane de euro) și, câteva zile mai târziu, Rybolovlev l-a cumpărat de la el pentru 127,5 milioane de dolari (115 milioane de euro).

În ultimii ani, rusul l-a dat în judecată în diferite jurisdicții din lume: Monaco, Franța, Hong Kong, Singapore, Elveția. După ce a fost acuzat de fraudă, Bouvier a petrecut chiar și o noapte în închisoare, eliberat după ce a plătit o cauțiune de 10 milioane de euro. Dar la finalul lui noiembrie, războiul dintre cei doi pare să se fi încheiat.

Plângerile, retrase

Procurorul din Geneva, Yves Bertossa a decis să închidă cazul în lipsa unor dovezi de infracțiuni penale și i-a invitat să ajungă la un acord, așa cum s-a întâmplat, scrie El Mundo.

„Ziua de astăzi marchează sfârșitul unui coșmar. Numele clientului meu este în sfârșit reabilitat”, a declarat avocatul lui Bouvier, care s-a apărat tot timpul susținând că așa funcționează piața de artă. De asemenea, toate plângerile au fost retrase.

Un singur caz între Rybolovlev și Sotheby’s este în curs de soluționare la New York pentru luna ianuarie 2024. Rusul acuză casa de licitații că l-a ajutat pe Bouvier să îl fraudeze. De la New York, Sotheby’s neagă.

Parcursul tabloului atribuit lui Da Vinci

Tabloul a fost, după cum se spune, comandat de regele francez Ludovic al XII-lea pictorului florentin, care l-a finalizat în 1500.

Se crede că, ulterior, a fost înregistrat pentru prima dată în colecția regelui Charles I al Angliei (1600-1649) și a rămas expus în palatul soției lui, Henrietta Maria a Franței, la Greenwich (Anglia), ca parte a trusoului ei. Până când monarhul a fost decapitat și acuzat de trădare în 1649. Atunci i-a fost pierdută urma.

Lucrarea a reapărut în 1958, iar casa de licitații Sotheby’s a vândut-o cu 45 de lire sterline (aproximativ 50 de euro). În 2005, a ajuns la 9.000 de euro într-un mic magazin din New Orleans. Astfel, încetul cu încetul, „Salvator Mundi” a devenit cel mai scump și controversat tablou din lume.