Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Salvator Mundi” – Reputat cercetător susține că o clădire din Arabia Saudită va fi muzeu dedicat celui mai scump tablou din lume
salvator mundi

„Salvator Mundi” – Reputat cercetător susține că o clădire din Arabia Saudită va fi muzeu dedicat celui mai scump tablou din lume

Tabloul „Salvator Mundi” atribuit lui Leonardo da Vinci, dispărut din atenția publică după ce a fost vândut pentru suma record de 450 de milioane de dolari în noiembrie 2017, la Christie’s New York, va avea un muzeu dedicat în Arabia Saudită, susține istoricul de artă Martin Kemp, renumit cercetător în arta maestrului italian.

Lucrarea de artă vândută cel mai scump la o licitație este învăluită în mister – nu este cunoscut locul în care se află, după ce a fost relatat că a fost cumpărată pentru prințul moștenitor Mohammed bin Salman, și, în ultimii ani, unii cercetători au contestat atribuirea.

Aparent, conducătorul autoritar construiește în prezent un muzeu care va găzdui opera de artă.

„«Salvator Mundi» se află în Arabia Saudită și statul construiește o galerie de artă ce urmează să fie finalizată în 2024, cred”, a spus Kemp invitat la Cheltenham Literary Festival din Marea Britanie, potrivit artnewspaper.com.

De când pictura a fost redescoperită într-o casă de licitații obscură din New Orleans, în 2005, unde a fost vândută pentru 1.175 de dolari, Kemp a fost un important apărător al „Salvator Mundi”. El a fost esențial în autentificarea lucrării, în 2008, după ce a fost restaurată – acțiune controversată – de către Dianne Modestini și înainte de a fi expusă la National Gallery din Londra.

Kemp a considerat de la început că pictura a fost creată de Leonardo da Vinci. Alți experți s-au arătat foarte preocupați de condiția și apartenența ei, susținând că fie a fost creată în atelierul lui da Vinci, dar și că a fost deteriorată în timpul restaurării.

Expertul rămâne „încrezător că este un original Leonardo”

Având în vedere convingerea de neclintit a lui Kemp în autenticitatea lucrării, este posibil ca el să fie în legătură cu autoritățile saudite privitor la aceasta.

Potrivit Financial Times, el a spus că este așteptat în Arabia Saudită să vadă din nou tabloul. Nu este sigur că dorește să întreprindă călătoria, din cauza regimului de acolo, însă rămâne „încrezător că este un original Leonardo”.

„Presupunând că este adevărat, sunt încântat de vești, dar nu surprins”, a spus dealerul și expertul în vechi maeștri ai artei Robert Simon, care a cumpărat „Salvator Mundi” în 2005 împreună cu dealerul Alexander Parrish. „Știam de ceva vreme că saudiții derulau un program pentru a înființa muzee în țara lor și ce motiv mai bun decât să cuprindă ceea ce a devenit una dintre cele mai faimoase picturi din lume? Știu că mi-ar plăcea să revăd «Salvator Mundi» și cred că mulți oameni din întreaga lume simt la fel, chiar și cei care pun la îndoială autenticitatea ei”.

În urmă cu patru ani, „Salvator Mundi” ar fi trebui să fie expusă la Louvre Abu Dhabi, însă prezentarea a fost anulată în ultimul moment. Lucrarea a absentat și de la ampla expoziție dedicată lui Leonardo da Vinci în 2019 la Louvre Paris. Retragerea ei din expoziție a venit în ultimul moment, iar muzeul tipărise deja o carte despre operă. Nu este clar de ce acordul nu a fost onorat – fie Luvru nu a vrut să identifice pictura ca fiind a lui Leonardo, fie nu a vrut să o expună lângă „Mona Lisa”.

Cel mai recent a fost scris în presa internațională că „Salvator Mundi” se afla la bordul iahtului prințului moștenitor saudit.