Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitație
salvator mundi

Cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitație

Știați că… cea mai scumpă pictură vândută vreodată la o licitație este „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci? Adjudecarea a fost de asemenea controversată. În plus, unii specialiști consideră că autorul ei nu ar fi fost maestrul italian.

La o licitație Christie’s New York în 2017, în timpul unui eveniment dedicat artei contemporane, „Salvator Mundi” a devenit cea mai scumpă pictură vândută vreodată. Prețul la care a căzut ciocanul, după 19 minute de oferte, a fost de 400 de milioane de dolari. Cu tot cu taxe, prețul a ajuns la 450,3 milioane de dolari.

Dintre cele 20 de lucrări de artă care există în prezent și sunt atribuite lui Leonardo da Vinci, „Salvator Mundi” este singura care se află în colecție privată.

Prețul de adjudecare i-a uluit pe mulți și a ridicat numeroase întrebări legat de cine este proprietarul ei acum. A fost speculat că este vorba despre prințul moștenitor al Arabiei Saudite, însă nu a fost confirmat. La fel de misterios, lucrarea nu a fost expusă de atunci.

Trei ani mai târziu, în 2021, specialiştii de la Muzeul Prado au pus sub semnul întrebării autenticitatea operei atribuite lui da Vinci.

Deşi numeroşi specialişti au pus sub semnul întrebării identitatea autorului picturii ce fusese redescoperită, poziţia celor de la Prado este „răspunsul cel mai critic de la vânzarea operei în licitaţie”.

A fost anunțat că ar urma să fie expusă la Luvru Abu Dhabi, însă asta nu s-a întâmplat până acum, iar presa străină a scris că Ministerul Culturii din Arabia Saudită ar fi confirmat că a achiziționat-o.

Tabloul, considerat că datează din jurul anului 1500, a fost redescoperit în urmă cu mai mult de un deceniu în patrimoniul scos la vânzare al unei familii americane. El a fost cumpărat în 2013 de un miliardar rus, care a plătit 127 de milioane de dolari. Pictura a fost expusă, anterior licitației de la Christie’s, o scurtă perioadă la National Gallery din Londra.