Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Specialiştii de la Muzeul Prado pun sub semnul întrebării autenticitatea operei „Salvator Mundi” atribuite lui da Vinci
prado,museum,facade,and,cervantes,statue,in,madrid,,spain

Specialiştii de la Muzeul Prado pun sub semnul întrebării autenticitatea operei „Salvator Mundi” atribuite lui da Vinci

Pictura „Salvator Mundi”, atribuită lui Leonardo da Vinci, care a fost vândută pentru 450 de milioane de dolari la o licitaţie Christie’s, nu ar fi o operă originală a marelui artist, arată curatori de la Muzeul Prado, citaţi de CNN.

Lucrarea a fost cumpărată în 2017 de către ministrul Culturii saudit, cel mai probabil pentru muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Această “retrogradare” artistică este prezentată în catalogul expoziţiei „Leonardo and the copy of the Mona Lisa” de la Prado, care este deschisă până pe 23 ianuarie. CNN notează că, deşi numeroşi specialişti au pus sub semnul întrebării identitatea autorului picturii, poziţia celor de la Prado este “răspunsul cel mai critic, de la vânzarea operei în licitaţie”.

Concret, catalogul Prado al expoziţiei listează operele ca fiind semnate de Leonardo da Vinci sau “atribuite ori supervizate de Leonardo”. Lucrarea în cauză se regăseşte în a doua categorie şi este menţionată ca fiind “versiunea Cook” ( a fost cumpărată în 1900 de Francis Cook).

Deşi expoziţia de la Prado are ca vedetă copia capodoperei Mona Lisa, abordează şi alte versiuni ale operelor lui Leonardo da Vinci.