Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Șapte artiști din 7 țări schimbă fațade din Sibiu la Festivalul Internațional de Artă Stradală
festivalul internațional de artă stradală din sibiu 1

Șapte artiști din 7 țări schimbă fațade din Sibiu la Festivalul Internațional de Artă Stradală

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF), care își propune să aducă această formă de artă mai aproape de oameni, în noi zone ale orașului, începe pe 18 iulie.

Timp de o săptămână, cei șapte artiști selectați vor lucra pentru a da formă lucrărilor înscrise la festival.

Tema „Reflections” se va regăsi în toate cele 7 lucrări de artă și va reuși să scoată la lumină mesaje inspiraționale despre viață, care depășesc orice graniță.

SISAF 2022 – ediție internațională

Circuitul artei stradale în oraș ar trebui să fie unul dinamic, de aceea lucrările din acest an vor însufleți atât zone complet noi, precum o serie de blocuri din zona Calea Cisnădiei și cartierul Ștrand, dar vor acoperi și picturi degradate, realizate cu ani în urmă.

sisaf 1

Noua ediție SISAF reunește artiști din Argentina, Austria, Franța, Malta, Portugalia, Republica Cehă și România.

În acest an, fațadele a patru blocuri de locuințe din Sibiu vor fi cu totul schimbate prin arta stradală. Lucrarea artistului Dossier din Argentina, care va fi realizată pe un bloc de pe Calea Cisnădiei, nr. 17, înfățișează natura în armonie cu umanitatea. Pictura murală propune o personificare puternică, redată prin imaginea a două personaje cheie – mama natură și o fetiță grijulie cu mediul.

În aceeași zonă, pe Calea Cisnădiei nr. 84 și nr. 86 A, artiștii Tim Marsh din Malta și Theo Lopez din Franța vin cu propuneri de lucrări complet diferite ca stil, dar care vorbesc despre aceeași temă, „Reflections”. Theo Lopez realizează în aceste zile o pictură murală în stilul său abstract, bazat pe motive geometrice, linii drepte și efecte optice, prin care evidențiază întoarcerea la simplitate. Pe zidul alăturat, Tim Marsh folosește formele geometrice și culorile contrastante pentru a reda reflexia universului în viitor, dacă oamenii continuă să polueze și să distrugă natura.

Artistul Francisco Camilo din Portugalia revine după 5 ani la SISAF cu o nouă pictură murală, construită ca o reprezentare a gândurilor și întrebărilor existențiale ce zboară prin mintea unui adolescent: „Who am I?”, „Why am I?”. Lucrarea se realizează chiar în aceste zile pe fațada unui bloc ANL din cartierul Ștrand, de pe strada Prof. Ioan Moga, nr 1A.

Tradiția picturilor murale realizate pe unități de învățământ continuă și în acest an pe un zid al Școlii Gimnaziale Nr. 4. Artista Maria Makeeva din Cehia, cunoscută la nivel internațional pentru stilul său minimalist, va reprezenta într-un mod inedit ideea că ceea ce nu avem noi găsim la alții, iar ceea ce nu au alții, avem noi, astfel că doar împreună putem forma un întreg. Pictura murală este inclusă într-un proiect amplu al Centrului Ceh, cu ocazia preluării președinției Consiliului UE de către Cehia.

Artistul HNRX s-a născut în Austria și de mulți ani călătorește ca un nomad prin întreaga Europă. Va face un popas la Sibiu, unde va lucra timp de o săptămână pe un zid al Centralei Termice de pe str. Aleea Biruinței, pe care îl va îmbrăca în stilul propriu. Prin pictura murală lăsată în dar Sibiului, artistul și-a propus să arate modul în care reflexia poate să redea o imagine deformată a realității.

În final, reprezentantul României în ediția internațională SISAF 2022 este artistul sibian Graflin’. El vine cu un concept inedit de lucrare, astfel că va realiza în Piața Huet o instalație de artă din sfoară colorată, pentru a reprezenta reflexiile în stilul propriu.

Lucrările din acest an vor completa Galeria de Artă Stradală în aer liber a Sibiului – o expoziție atipică, accesibilă localnicilor și turiștilor 365 zile pe an. Aceasta cuprinde în acest moment 50 de locuri, 106 picturi murale și 11.600 metri pătrați de culoare, dar va fi completat cu noi lucrări care își propun să revitalizeze spațiul urban, în cadrul celui mai amplu demers de acest gen din țară.

Tur, live painting și proiecții, între activitățile conexe SISAF

Ca în fiecare an, o componentă importantă a festivalului este programul de evenimente conexe, dedicat artiștilor, pasionaților de artă, dar și publicului care își dorește să se bucure de activitățile organizate.

Seria de evenimente începe pe 19 iulie cu expoziția foto #Reflections, semnată de fotograful Octavian Pavel. El prezintă o colecție de fotografii ce surprind momente „reflectate” din diverse orașe, dar și o serie de poze realizate de artist în Sibiu. Vernisajul are loc pe 19 iulie, ora 19:00, dar fotografiile pot fi văzute permanent în Piața Huet până pe 24 iulie.

Festivalul continuă cu sesiunea Street Art Talks în Piața Huet, pe 20 iulie, începând cu ora 19:00. Evenimentul își propune să creeze un context potrivit de discuții lejere între artiști și comunitate, despre lumea street art-ului, surse de inspirație și direcții în procesul creativ.

În aceeași zi începe seria de ateliere Work-in-progress, desfășurate în locațiile în care lucrează artiștii. Oricine își dorește să vadă pe viu cum se face o pictură murală sau care sunt tehnicile de mânuire a spray-ului poate participa gratuit la atelierele de 20, 21 și 23 iulie, între orele 17:00 și 18:00.

La finalul festivalului, vor avea loc în Piața Huet un City Hunt (22 și 23 iulie, ora 18:00) și o sesiune de Live Painting (22 și 23 iulie, ora 18:00), proiecții de mari dimensiuni cu lucrări de artă pe fațada unui bloc de pe str. Corneliu Coposu nr. 5 (22 iulie, ora 22:00) și un After Party (22 iulie, ora 22:00).

sisaf 3

Ultima zi de festival – 24 iulie – marchează punctul culminant al ediției, momentul în care publicul, alături de artiști, pornesc la drum pe biciclete, în cadrul Sibiu Street Art Tour. Se vor face opriri în toate locațiile revitalizate în acest an și se vor admira în premieră lucrările finalizate, ce completează turul de artă stradală al Sibiului – cel mai mare de acest gen din România și unul dintre cele mai importante din lume. Turul pe biciclete este programat să înceapă la ora 19:00, iar punctul de plecare este Ziarul Orizontal semnat de Dan Perjovschi, de la Teatrul Național „Radu Stanca”.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Credit foto: SISAF