Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Șase clădiri din Londra, Cambridge și Falkirk, în cursa pentru cel mai prestigios premiu pentru arhitectură din Marea Britanie
finaliste stirling prize

Șase clădiri din Londra, Cambridge și Falkirk, în cursa pentru cel mai prestigios premiu pentru arhitectură din Marea Britanie

Șase clădiri din Londra, Cambridge și Falkirk au intrat în cursa pentru RIBA Stirling Prize 2022, cea mai prestigioasă distincție pentru arhitectură din Marea Britanie.

Royal Institute of British Architects (RIBA) a anunțat șase structuri finaliste pentru premiul acordat anul acesta, la a 26-a ediție. Una dintre ele va fi desemnată cea mai reușită clădire din Marea Britanie.

100 Liverpool Street

Biroul de arhitectură Hopkins a renovat și extins o clădire de birouri din anii 1980, creând astfel un complex ce cuprinde birouri, spații comerciale și publice în cartierul financiar al Londrei.

Juriul RIBA a apreciat designerii pentru abordarea lor care „a demonstrat o gândire strategică limpede”.

Forth Valley College – Falkirk Campus

Trei unități de învățământ superior realizate de Reiach and Hall Architects sunt conectate de curți interioare și spații de învățare deschise.

Complexul a fost apreciat de jurați ca oferind un mediu de studiu dinamic.

Hackney New Primary School și 333 Kingsland Road

Complexul din cărămidă roșie creat de Henley Halebrown combină locuințe avantajoase cu o nouă școală primară pentru comunitatea în continuă creștere din estul Londrei.

Juriul a spus că structura oferă o oarecare mândrie civică și pune în evidență o intersecție aglomerată de pe Kingsland Road.

Orchard Gardens, Elephant Park

Grupul de clădiri concepute de Panter Hudspith Architects formează un nou complex londonez cu 228 de locuințe și spații comerciale, toate în jurul unei grădini comune.

În evaluarea proiectului, juriul a declarat că grupul de imobile se încadrează clădirilor istorice din jur și că reprezintă un cartier accesibil.

Sands End Arts & Community Centre

Firma Mæ Architects a creat clădirea cu un singur nivel care cuprinde spații pentru activități și o cafenea comunitară în jurul unei cabane dezafectate.

Juriul a lăudat arhitecții pentru „încrederea și inventivitatea” dovedite, pentru faptul că au livrat clientului un bun „flexibil, foarte sustenabil și încântător”.

The New Library, Magdalene College

Niall McLaughlin Architects a proiectat o bibliotecă cu schelet din lemn pentru a o înlocui pe cea donată de Samuel Pepys colegiului din Cambridge.

Juriul a remarcat că nu le-a fost ușor arhitecților să înlocuiască o clădire veche și că s-au ridicat la nivelul provocării și al așteptărilor.

Clădirea câștigătoare va fi anunțată toamna aceasta. Anul trecut, premiul a revenit Kingston University London – Town House.

Foto (de la stânga la dreapta, sus-jos): 100 Liverpool Street © Janie Airie; The New Library, Magdalene College © Nick Kane; Hackney New Primary School & 333 Kingsland Road © Nick Kane; Orchard Gardens, Elephant Park © Enrique Verdugo; Sands End Arts & Community Centre © Rory Gardiner; Forth Valley College – Falkirk Campus © Reiach and Hall Architects