Sculptorul Aurel Vlad expune în premieră la Muzeul de Artă Craiova
Sculptorul Aurel Vlad, laureat cu Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021, va expune în premieră la Palatul Jean Mihail din Craiova, în perioada 24 noiembrie 2022 – 24 februarie 2023.
Vernisajul expoziției „O lume aproape fericită” va avea loc pe 24 noiembrie, la ora 17:00, a anunțat Muzeul de Artă Craiova.
Aurel Vlad s-a remarcat de-a lungul anilor prin opere realizate în piatră și lemn – cioplite prin tăietură directă -, o tehnică specific brâncușiană, însă în ultimii ani s-a reorientat spre un nou material – metalul.
Experimentul lui Aurel Vlad va convinge că tabla iese în mod spectaculos din anonimat prin formele descoperite de sculptor, constituindu-se într-un dramatic repertoriu de expresii ale corpului uman, se arată în prezentarea expoziției.
„O lume aproape fericită”, în 20 de lucrări
Aproximativ 20 de lucrări, de mari dimensiuni, realizate în ultimii ani, vor fi expuse la Muzeul de Artă Craiova, abordând două direcții tematice exploatate intens de artist: episoade și personaje aparținând universului vizual vechi și nou testamentar sau mitologic (printre care „Întoarcerea Fiului Risipitor”, „Adam la bătrâneţe”, „Nașterea Evei”, „Auriga”, „Căderea lui Icar”), precum și lucrări văzute de curatorul expoziției, Cătălin Davidescu, drept „agregări ale sufletului” și ca atitudini de „receptare spirituală” (printre care „Hai, Mergi!”, „Coşmarul”, „O lume aproape fericită”).
Rezumând conceptul expoziției, curatorul afirmă că ea conține esența crezului său artistic: „Nu încerc să ascund nimic, pentru că o lucrare, dincolo de semnificațiile cu care este încărcată sau pe care le capătă apoi, este în primul rând o reprezentare a sculptorului care a făcut-o. Unicitatea lui ca om și ca artist ar trebui să se transmită lucrului său. Aceasta ține de sinceritate”.
Expoziția va putea fi vizitată pe durata intervalului specificat, în fiecare săptămână, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.
Scurtă biografie Aurel Vlad
Aurel Vlad s-a născut în 1954, la Galati. În 1984, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția Sculptură.
Din 2005 este doctor în Arte Vizuale și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București.
Premii si distinctii: 1986 – Bursa „Dimitrie Paciurea”; 1990 – Premiul pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România; 1998 – Marele Premiu al Salonului Municipiului București; 2000 – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor; 2002 – Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru sculptură; 2003 – Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania; 2009 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși”, Bienala de Pictură, Sculptură, Arad; 2010 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși” – Bienala de Pictură, Sculptură, Timișoara; 2011 – Diploma de Excelență și Premiul pentru Cultură al „Centrului Cultural George Apostu, Bacău”; 2014 – Premiul pentru Excelență în Artă, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România; 2016 – Premiul „Constantin Brâncuși”, acordat de M.L.N.R. și Academia Română.
Sculptorului i-a fost decernat toamna aceasta Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021, pentru lucrarea „David și Goliat”. Acest premiu este destinat unei personalități remarcabile, prin opera și activitatea sa, în promovarea valorilor românești din domeniul artelor plastice și este acordat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.