Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptură de Rodin estimată la €3 milioane, dispărută de la Muzeul de Artă din Glasgow
calais,,france, ,may,2,,2022:,

Sculptură de Rodin estimată la €3 milioane, dispărută de la Muzeul de Artă din Glasgow

O statuie creată de sculptorul francez Auguste Rodin care face parte din celebrul său grup „Les Bourgeois de Calais” este în prezent „nelocalizată” în colecțiile de artă din Glasgow, au declarat oficialii muzeului.

Sculptura din ghips, cumpărată de Glasgow Museums de la artist în 1901, a fost expusă în Kelvingrove Park între 25 iunie și 30 septembrie 1949, potrivit Glasgow Life, organizația care se ocupă de multe dintre spațiile culturale ale orașului scoțian. Dar, de atunci, pare să se fi pierdut.

Potrivit Comité Rodin, care păstrează un catalog al operelor artistului din întreaga lume, sculptura de 2 metri îl reprezintă pe Jean d’Aire, unul dintre personajele din grupul de la Calais.

Jérôme le Blay, directorul organismului, a declarat pentru AFP că dispariția este „regretabilă, dar trebuie pusă în contextul epocii”, deoarece lucrările din ghips nu stârneau prea mult interes în anii 1940. El a estimat că valoarea operei în prezent ar fi de aproximativ 3,5 milioane de euro (3 milioane de lire sterline).

Aproximativ 1.750 de obiecte au dispărut din muzeele scoțiene

Statuile de bronz ale celor șase Bourgeois de Calais, care omagiază sacrificiul demnitarilor locali în timpul asediului orașului din nordul Franței de către armatele engleze în timpul războiului de o sută de ani, au fost comandate de municipalitate și inaugurate în 1895. Numeroase versiuni din bronz și ghips ale acestora există în întreaga lume.

Statuia dispărută a „suferit daune” în timpul expunerii în aer liber din 1949, potrivit Glasgow Life. Comité Rodin crede că ar fi putut avea aceeași soartă ca o altă statuie a artistului, care îl reprezintă pe Ioan Botezătorul și care a fost expusă în aceeași perioadă la Kelvingrove. Aceasta s-a rupt, iar rămășițele sunt depozitate la Centrul de Resurse al Glasgow Museum. Le Blay speră ca rămășițele piesei „nelocalizate” să poată fi găsite cândva în arhive.

Aproximativ 1.750 de alte obiecte au dispărut din muzeele scoțiene, inclusiv monede din aur de pe vremea reginei Maria I a Scoției, care a domnit în secolul al XVI-lea, potrivit Times.

În ultimele trei luni, după ce British Museum a recunoscut dispariția a mii de obiecte, instituțiile din întreaga lume au început să își inventarieze depozitele.

Museum Wales, instituția care administrează șapte muzee naționale din Țara Galilor, a descoperit că îi lipsesc 2.000 de obiecte, potrivit BBC. Organizația susține că este posibil ca multe dintre obiecte să fi fost pur și simplu rătăcite sau clasificate greșit și că acestea ar putea fi găsite pe măsură ce verificarea inventarului avansează.

Foto: „Les Bourgeois de Calais”, în fața primăriei din Calais