Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Sculptura medievală din fildeș disputată de V&A și Met rămâne la Londra
deposition from the cross (around 1190 1200) © department for culture, media and sport.

Sculptura medievală din fildeș disputată de V&A și Met rămâne la Londra

O rară sculptură medievală din fildeș de morsă în valoare de 2 milioane lire sterline, pe care în urmă cu mai bine de un an a achiziționat-o Metropolitan Museum of Art din New York va rămâne la Londra. Frumoasa sculptură din secolul al XII-lea, considerată un „obiect elementar al artei engleze”, nu va părăsi Marea Britanie după ce V&A a reușit să strângă 2 milioane de lire sterline pentru a o cumpăra. Muzeul londonez și-a anunțat în februarie intenția de a o păstra și în 12 iulie a transmis că a reușit să strângă banii.

Fondurile strânse includ 700.000 de lire sterline de la National Heritage Memorial Fund, un fond de urgență pentru salvarea unor tezaure naționale, și bani de la diverse trusturi, fundații și persoane fizice, precum și de la Art Fund.

Deposition from the Cross” (cca. 1190 – 1200) a fost vândută, în mod privat, prin Sotheby’s, muzeului american la finalul anului 2022, pentru mai mult de 2,5 milioane de dolari, cu condiția ca aceasta să primească o licență de export. Exportul a fost interzis temporar de autoritățile britanice pentru a căuta donații pentru această achiziție. Sculptura făcuse parte din colecția comercianților de artă John și Gertrude Hunt, lăsată apoi moștenire urmașilor lor.

40 de ani la V&A

Piesa înaltă de 18cm a fost împrumutată V&A din 1982 până la sfârșitul anului 2022, iar muzeul sau orice alt cumpărător cu sediul în Marea Britanie a avut termen până la 2 februarie fie pentru a egala oferta făcută de Met, fie pentru a-și semnala intenția serioasă de a strânge fondurile necesare.

Piesa, care a fost expusă și la Metropolitan Museum of Art din New York, în 1970, și la Hayward Gallery, în 1984, este caracterizată de experții muzeului drept „unul dintre cele mai frumoase și mai importante exemple de sculptură romanică engleză din fildeș care a supraviețuit până în prezent”.

Aparent, opera a fost realizată în York și face parte dintr-un ansamblu care include o sculptură fragmentară a lui „Iuda la Cina cea de Taină”, aflată de asemenea în colecția muzeului. Cele două piese au fost expuse împreună timp de decenii la V&A South Kensington.