Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  V&A caută donații pentru a cumpăra o rară sculptură medievală în valoare de 2 milioane lire sterline
deposition from the cross (around 1190 1200) © department for culture, media and sport.

V&A caută donații pentru a cumpăra o rară sculptură medievală în valoare de 2 milioane lire sterline

V&A Museum a hotărât să cumpere „Deposition from the Cross”, o rară sculptură medievală din fildeș, în valoare de 2 milioane lire sterline, pe care în urmă cu mai bine de un an a achiziționat-o Metropolitan Museum of Art din New York.

Deposition from the Cross” (cca. 1190 – 1200) a fost vândută, în mod privat, prin Sotheby’s, muzeului american la finalul anului 2022, pentru mai mult de 2,5 milioane de dolari, cu condiția ca aceasta să primească o licență de export.

Exportul a fost interzis temporar de autoritățile britanice. Instituția londoneză caută acum donații pentru această achiziție.

Piesa a fost împrumutată V&A din 1982 până la sfârșitul anului 2022, iar muzeul sau orice alt cumpărător cu sediul în Marea Britanie a avut termen până la 2 februarie fie pentru a egala oferta făcută de Met, fie pentru a-și semnala intenția serioasă de a strânge fondurile necesare. În acest din urmă caz, termenul poate fi prelungit cu patru luni.

Piesa, care a fost expusă și la Metropolitan Museum of Art din New York, în 1970, și la Hayward Gallery, în 1984, este caracterizată de experții muzeului drept „unul dintre cele mai frumoase și mai importante exemple de sculptură romanică engleză din fildeș care a supraviețuit până în prezent”.

Aparent, opera a fost realizată în York și face parte dintr-un ansamblu care include o sculptură fragmentară a lui „Iuda la Cina cea de Taină”, aflată de asemenea în colecția muzeului. Cele două piese au fost expuse împreună timp de decenii la V&A South Kensington.