Seria de instalații „Uncanny Order” ajunge la București
Seria de instalații „Uncanny Order” va ajunge pe 13 iulie la București, după un prim contact cu publicul în luna iunie la Timișoara. Cel mai nou proiect de cercetare și de producție artistică derulat de Asociația Qolony va fi prezentat la galeria Mobius (str. Piața Amzei nr. 13) până pe 31 iulie.
Demersul a avut ca punct de pornire frecventa preluare superficială și adesea eronată în artă (dar și în alte arii culturale) a unor concepte și idei din lumea științei – de pildă, teoria haosului e cunoscută publicului larg mai degrabă prin alegoria efectului fluture (butterfly effect).
Teoria haosului are numeroase aplicații, cu care publicul este mai puțin familiarizat, aplicații ce stau la baza tehnologiilor cu care interacționăm în mod curent, a interfețelor dintre oameni și computer sau mediul digital.
Lucrările realizate de echipa de artiști formată din Floriama Cândea, Claudia Chiriță și Cătălin Crețu, împreună cu programatorul Cristian Bălaș și cercetătorii Marian Zamfirescu și Ionuț Andrei Relu, deschid discuția nu doar despre condițiile în care sincronizarea se întâmplă și se menține, cât și despre rolul spectatorului în aceste contexte: atât ca factor perturbator, dar și ca facilitator sau executant al sincronizării. Instalațiile au în comun diverse elemente estetice din sfera vizualului și a sonorului: repetarea unor forme geometrice, cromatica, armonizarea semnalelor audio emise de lucrări.
Ghidaj pentru interacțiunea cu instalațiile
Vizitatorii vor primi ghidajul necesar pentru a interacționa cu instalațiile iar, prin prezența și interacțiunea cu ele, publicul va deveni parte activă în provocarea unor perturbări ale condițiilor inițiale, determinând schimbări în comportamentul lucrărilor de artă, ce le permite să urmeze căi neașteptate și imprevizibile: sculpturi cinetice bazate pe inteligența unui roi hibrid de licurici, aplauze ritmice a căror sincronizare declanșează reacții vizuale, muzică compusă cu ajutorul comportamentului haotic al emisiei sistemelor laser, acestea sunt câteva dintre direcțiile de cercetare artistică pe care echipa le propune.
„Sperăm ca vizitatorii să se gândească un moment în plus la rolul pe care îl joacă în diverse tipologii de interacțiune – interumană, cu natura, sau cu tehnologia. Sperăm să chestioneze și motivele unor aparente ordonări neașteptate ori sincronizări nesperate din viața de zi cu zi. Uneori nu sunt doar coincidențe. Mai sperăm și să încurajăm publicul să gândească critic și să cerceteze, atât cât e posibil, știința din spatele unor povești/ alegorii/ hiperbole de tipul butterfly effect pe care le întâlnesc în diverse medii culturale, inclusiv în galerii de artă. Nu tot ce bate din aripi se mănâncă”, spune Claudia Chiriță.
Expoziția poate fi vizitată între 14 și 31 iulie, de miercuri până sâmbătă, între orele 17:00 și 20:00. Vernisajul instalațiilor interactive ce vor oferi participanților posibilitatea de a asista la apariția tiparelor și de a explora dinamica complexă a haosului va avea loc pe 13 iulie, la ora 19:00.
Credit foto: Benjamin Bledea