Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Singurul muzeu punk rock din Statele Unite, inaugurat în 2023
punk rock museum

Singurul muzeu punk rock din Statele Unite, inaugurat în 2023

Geci din piele, tricouri sfâșiate și o galerie unde pot fi distruse instrumente muzicale sunt elemente reprezentative ale singurului muzeu punk rock permanent din Statele Unite, care va fi inaugurat în Las Vegas anul viitor.

Forță motrice în design, modă și cultură, stilul punk rock beneficiază acum, în SUA, de un spațiu de 1.100 de metri pătrați dedicați mișcării anti-sistem.

Mike ”Fat Mike” Burkett, liderul trupei NOFX, conduce colectivul administrativ format din zece muzicieni și profesioniști din industrie, din care fac parte chitaristul Pat Smear, fondator al The Germs, și bateristul Vinnie Fiorello de la Less Than Jake.

„Suntem aici să documentăm și să sărbătorim muzica punk rock din trecut, prezent și viitor”, a declarat Fiorello pentru Artnet.

Muzeul este singurul din SUA dedicat punkului. În New York, de-a lungul timpului, au avut loc expoziții temporare, iar muzeul punk din Los Angeles, inaugurat în 2012, este închis permanent.

Deși grupul NOFX a anunțat în septembrie că anul viitor, când împlinește patru decenii de activitate, se va dizolva, Burkett a venit cu ideea acestui muzeu în urmă cu mai mulți ani, când îl vedea ca parte a unui magazin de muzică. Ulterior, colectivul a luat formă rapid, în colaborare cu producătoarea Lisa Brownlee.

Instrumente folosite de muzicieni, la dispoziția vizitatorilor

Mike Burkett a declarat pentru revista Spin că muzeul va găzdui mărturii de la toate trupele punk care au existat în lume. „Vrem ca oamenii care vin din Indonezia să își vadă pliantul trupei lor pe perete”.

Printre obiectele deja prezentate pe site-ul muzeului se află o geacă din piele cu insigne și petice care a aparținut lui Seb Grey, fondator al trupei hardcore Iron Cross, o mască pe care Alex Pardee a purtat-o în turneul „Lies for the Liars” al The Used, tricoul Vultures al lui Debbie Harry (Blondie) și un tricou pictat de mână purtat de Joe Strummer (The Clash).

colectie punk rock museum

Într-o galerie, vizitatorii vor putea să cânte pe chitare folosite de legende ale punkului și amplificatoarele lor din turnee. „Mulți se întreabă «Ce se întâmplă dacă ceva se strică?». Răspunsul este simplu – reparăm, așa cum făceam în turneu”, se arată pe site.

Punk Rock Museum va avea și un bar, un spațiu pentru evenimente și un atelier de tatuaje. Cât despre concerte, încă nu a fost stabilit dacă vor fi găzduite aici, însă posibilitatea există.

Las Vegas, proprietăți accesibile și mulți potențiali vizitatori

Alegerea orașului Las Vegas pentru amplasarea muzeului, a precizat Fiorello, a fost determinată de faptul că îmbină proprietățile imobiliare accesibile cu o mulțime de potențiali vizitatori. Autoritățile locale au anunțat recent că mai mult de 3 milioane de oameni au călătorit acolo de la începutul anului 2022.

În plus, în Las Vegas se află mai multe colective punk, precum grupul activist anonim street art Indecline.

Punk Rock Museum va fi deschis pe 13 ianuarie 2023.