Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Șona AIR – Trei artiști în prima ediție din programul de rezidență al Fundației Ștefan Câlția
casa albastra, sona, fundatia stefan caltia

Șona AIR – Trei artiști în prima ediție din programul de rezidență al Fundației Ștefan Câlția

Șona AIR (Artists in Residence), program de rezidență artistică al Fundației Ștefan Câlția ce își propune să susțină artiștii și creativii în dezvoltarea proiectelor proprii, a anunțat invitații ediției pilot 2024 – Sorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic și autoare de benzi desenate, și duo-ul Maria Mandea și George Marian Preduț, parte din colectivul de artiști și arhitecți Super:Serios, care se implică în spațiul public prin strategii ludice.

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de Fundația Ștefan Câlția.

Șona AIR, proiect co-finanțat de AFCN, abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține interdisciplinaritatea și colaborarea, oferindu-le artiștilor spațiu, timp și resurse financiare pentru finalizarea proiectelor. Rezidențele Șona AIR vor avea loc bianual, în primăvară și toamnă, iar ediția 2024, care are doar participarea națională – urmând ca din 2025 să se adreseze și artiștilor internaționali -, este curatoriată de Monica Dănilă, coordonatoarea rezidențelor.

Cercetare și creație liberă

Ea transmite: „Rezidența Șona AIR își propune să creeze un mediu favorabil pentru cercetare și creație, facilitând schimbul interdisciplinar și interacțiunea cu resursele locale. În viziunea noastră, ideea de cercetare consolidează conceptul de rezidențe ca celule de cunoaștere alternativă, acestea fiind mai mult decât un atelier, deoarece invită participanții la reflecție și dezvoltă un proces creativ genuin, axat pe termen lung, și nu pe producție imediată. Așadar, rezidenții au libertate totală în ceea ce privește demersul lor creativ pe perioada rezidenței. Fiind un proiect pilot, ne propunem să explorăm și să implementăm diverse metode pentru a identifica cu un model sustenabil atât pentru programul de rezidență, cât și pentru contextul rural. Ne concentrăm să atragem și să lucrăm cu creativi din domenii culturale diverse pentru a înțelege ce nevoi specifice există și cum le poate acomoda o rezidență”.

În aceeași ordine de idei, Matei Câlția, directorul Fundației Ștefan Câlția, transmite: „Rezidențele artistice sunt o unealtă cu ajutorul căreia ideile se pot așeza și căpăta noi forme, care la rândul lor pot crea valoare culturală și socială și în rândul comunităților rurale. Perspectiva urbană asupra ruralității ca loc de liniște și reconectare cu sine este în flagrantă contradicție cu perspectiva rurală, aflată adesea în depresie economică şi socială, confruntată cu lipsa de direcție. Contextul pe care satul îl pune la dispoziție, în oglindă cu particularitatea pe care rezidenții o aduc, poate crea moduri noi de a privi. Programul de rezidențe încearcă să creeze și un context pentru înțelegerea acestei dihotomii”.

Despre artiști

Sorina Vazelina, designer grafic, ilustratoare și autoare de benzi desenate, absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara și a masteratului în Arte Grafice la Universitatea de Arte din București, s-a format ca artist în redacțiile unor reviste, dar și prin colaborări pentru diverse materiale culturale. În ultimii ani, în paralel cu munca de grafician la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, a dezvoltat lucrări care combină benzile desenate cu subiecte sociale și, uneori, cu sculpturi în lemn. În cadrul rezidenței Șona AIR, Sorina Vazelina va lucra la asamblarea a 40 de pagini din volumul de benzi desenate dedicat subiectului morții în diverse culturi și perioade.

Maria Mandea, artistă și cercetătoare ce lucrează cu mediul jocului, și George Marian Preduț, care lucrează cu mediul fotografic, membri ai colectivului Super:Serios, vor dezvolta un proiect colaborativ de cercetare artistică în cadrul rezidenței Șona AIR. Intitulat „Persona și locul – căutări printre personaje și spații”, acesta explorează relația dintre figură și loc, dintre corp și teritoriu, dintre personaj și spațiu, prin observații în mediul de lucru, documentare fotografică și mici intervenții temporare in-situ.

Mandea a studiat Design de produs la UAUIM (2017), a elaborat o teză de doctorat despre designul pentru joc la UNArte, predă la masterul Art of Game Design la UNATC București, iar în 2017 a co-fondat studioul de design Super:Serios, unde dezvoltă jocuri și instalații ludic-performative. Este vicepreședintele asociației Laborator Artistic, co-fondatoare a spațiului Știrbei47, iar în 2023 a inițiat Institutul Jocului. De-a lungul timpului, lucrările ei au fost expuse la Muzeul Național de Artă Contemporană București, Centrul Ars Electronica și  în spațiul public din orașe precum București, Timișoara și Matera (Italia).

George Marian Preduț, artist care lucrează cu mediul textil și fotografie analogică, a studiat Arte și Design Textil (UNArte București) și Psihologie (SNSPA București). Ca student Erasmus la Facultatea de Arte din Grenoble, a dezvoltat un proiect axat pe spațiul public – privat, denumit „Balcoane”, proiect expus și la Unagaleria. La Art Quarter în Budapesta, a documentat munca artiștilor rezidenți, fotografiile fiind expuse în 2018 sub titlul „Progress”. Fotografiile lui surprind peisajul, arhitectura și arta în spațiul public dintr-o perspectivă observațională, poetică și subversivă.

O cineastă și o scriitoare, în rezidența de toamnă

Rezidența din toamna acestui an a Șona AIR (Artists in Residence) le va găzdui pe artistele Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă, a cărei practică de lucru combină arhive, video și text pentru a face vizibile povești sau evenimente mai puțin cunoscute.

Fundația Ștefan Câlția a fost constituită în anul 2016 și are ca scop promovarea proiectelor de substanță din cultura vizuală, sprijinirea dezvoltării organizaționale și dezvoltarea sustenabilității proiectelor în care se implică. Activitatea fundației s-a concretizat și în jurul unui interes crescut pentru îngrijirea și valorificarea patrimoniului operei lui Ștefan Câlția, acțiuni sociale și de conservare legate de satul Șona în principal, dar și de sudul Transilvaniei în secundar.