Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
“Șona lui Ștefan Câlția” – un calendar pentru iubitorii operei artistului

“Șona lui Ștefan Câlția” – un calendar pentru iubitorii operei artistului

Lucrări ale lui Ştefan Câlţia inspirate de spaţiul în care a copilărit pot fi admirate în print, în calendarul pentru 2022 publicat de Curtea Veche.

“Întâlnire între ritmul zilelor așa cum îl înțelegem noi astăzi și timpul mitic din picturile lui Ștefan Câlția, calendarul Șonei din 2022 este deopotrivă o tipăritură elegantă, o bucurie a privirii și o aducere aminte, pentru fiecare dintre noi, că întoarcerea la locul în care am văzut lumina zilei este un prilej de sărbătoare”, descriu cei de la Curtea Veche această apariţie editorială.

De asemenea, spun ei, “peretele din casă pe care va fi agățat calendarul Șona lui Ștefan Câlția nu poate fi unul oarecare”.

“El trebuie anume ales astfel încât să se deschidă ca o fereastră spre altă lume. Pe lângă ea, privitorul nu va putea trece pur și simplu. Ci se va opri, pentru că de dincolo îl vor întâmpina suite carnavalești și bufoni gravi care au puterea de a rosti marile adevăruri, lumi aparent răsturnate, pești care zboară prin ceruri purtând ierburi de leac, bivoli care spintecă ape primordiale purtând în spinare case părintești, albastrul ultramarin din petalele de clematită și din varul stins cu care, în vara anului 2021, o mână de voluntari temerari și inimoși s-au apucat să restaureze o casă bătrânească din Șona, satul copilăriei lui Ștefan Câlția și spațiu afectiv al creației sale”.

Fiecare lună a calendarului 2022 are o ilustraţie a unei picturi a artistului şi un scurt citat al acestuia

Fila pentru luna ianuarie este ilustrată de “Casa lui Matei”, originalul fiind  un ulei pe pânză, realizat în 2012.

„Cred că pot exista și oameni pentru care locul natal nu înseamnă nimic, care pot viețui oriunde în această lume, uitând că vin de undeva; pot fi fericiți și cinstiți, dar, după părerea mea, tot simt ei că le lipsește ceva. Ei bine, nu pot să explic foarte clar acel ceva, dar a te raporta la locul tău natal mi se pare de un firesc natural”, este citatul artistului care însoţeşte ilustraţia.

Ştefan Câlţia s-a născut la Brașov, la 15 mai 1942.Curând după naşterea sa, familia s-a mutat la Făgăraș. Și-a petrecut o mare parte a copilăriei la Șona, satul bunicilor, situat pe malul drept al Oltului, lângă Făgăraș, spațiu geografic și afectiv care va fi prezent în diverse moduri și în creația sa artistică.

Credit foto: Curtea Veche