Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Spania, reprezentată în premieră la Bienala de la Veneția de un artist născut în afara țării
pavilion spania, bienala venetia, curatorial.ro

Spania, reprezentată în premieră la Bienala de la Veneția de un artist născut în afara țării

Spania va fi reprezentată în premieră la Bienala de Artă de la Veneția de anul viitor de un artist născut în afara țării. Sandra Gamarra Heshiki, în vârstă de 51 de ani, poate cel mai bine cunoscută pentru picturile figurative incisive, este născută în Lima (Peru) și din 2003 trăiește la Madrid. De origine peruano-japoneză, va fi prima artistă născută în străinătate care va reprezenta Spania în istoria sa de peste 100 de ani la bienală.

Gamarra Heshiki folosește pictura în mod figurativ pentru a examina conceptual arta și mecanismele sale. Bazându-se pe preluări, lucrările sale acționează ca o oglindă care deplasează formatele expoziționale, modifică circulația imaginilor și subminează proprietatea asupra culturii, precum și relația dintre artă și privitor.

Ediția din 2024 a Bienalei de la Veneția, cel mai important festival de artă din lume, are tema „Foreigners Everywhere”. Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă va avea loc între 20 aprilie și 24 noiembrie 2024 (cu avanpremieră pe 17, 18 și 19 aprilie) și este curatoriată de Adriano Pedrosa.

Este prima dată când Bienala de la Veneția este curatoriată de un profesionist din America Latină. Printre țările care și-au anunțat reprezentanții se numără Marea Britanie (John Akomfrah), Canada (Kapwani Kiwanga), Estonia (Edith Karlson), Franța (Julien Creuzet) și Lituania (Pakwui Hardware). Concursul pentru desemnarea reprezentantului României va fi organizat toamna aceasta.