Statui din Glasgow ale reginei Victoria și prințului Albert, ținta unor proteste față de costul de trai
Statui din Glasgow care îi reprezintă pe regina Victoria și prințul Albert au fost ținta unor proteste This Is Rigged față de costul de trai. Vizate au fost un bust din marmură de la Muzeul Kelvingrove și două statui ecvestre din bronz din centrul orașului.
În 3 martie, activiștii au turnat terci și gem peste bustul reginei realizat în 1888 de Francis John Williamson aflat în Galeria de Artă și Muzeul Kelvingrove și au scris pe soclu cuvântul „cunt”, iar în 4 martie, au pulverizat supă pe statuia din bronz a monarhului aflată în George Square.
„Refuzăm să fim târâți înapoi în epoca victoriană”, a spus un protestatar, potrivit artnews.com. „Bolile cauzate de foamete, inclusiv scorbut și rahitism, sunt în creștere”.
Protestul din George Square a vizat și o statuie ecvestră a prințului Albert. Ambele sunt opera sculptorului italo-francez Carlo Marochetti, cunoscut pentru numeroase monumente publice din Marea Britanie.
Cei doi protestatari care au acționat în galerie au fost arestați pentru disturbarea liniștii publice.
This Is Rigged a confirmat că cele două incidente, din 3 și 4 martie, au avut obiectivul de a atrage atenția cu privire la creșterea costului alimentelor și legătura acestora cu schimbările climatice. Grupul cere supermarketurilor să reducă prețul alimentelor pentru copii și guvernului scoțian să finanțeze centrele alimentare comunitare, invocând numărul tot mai mare de cazuri de malnutriție și rahitism.
Bustul, curățat și expus din nou. Activiștii cer empatie
Muzeul a fost închis după incident, fiind redeschis mai târziu în aceeași zi, a confirmat pentru ARTnews un purtător de cuvânt al Glasgow Life, organizația caritabilă responsabilă pentru muzeele din oraș.
Echipa de conservare a curățat bustul și a îndepărtat înscrisul de pe soclu. „Nu au fost provocate daune permanente, iar bustul reginei Victoria rămâne expus”.
De cealaltă parte, activiștii cred că personalul muzeului ar trebui să empatizeze cu motivele lor. „Personalul muzeului și securitatea înseamnă, în cele din urmă, oameni – oameni care cred că, în general, pot empatiza cu motivele pentru care acționăm. Oameni care resimt efectele crizei costului vieții. Majoritatea oamenilor înțelepți nu doresc ca oamenii să moară de foame. Indiferent de ceea ce credeți despre faptul că a fost aruncat terci peste regină, cred că putem fi cu toții de acord că oamenii ar trebui să poată mânca”.
Credit foto: This Is Rigged