Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Steriadi și Cumpăna, cele mai mari prețuri într-o licitație în care Grigorescu și Tonitza au rămas nevânduți
steriadi, cheiul dambovitei, alis

Steriadi și Cumpăna, cele mai mari prețuri într-o licitație în care Grigorescu și Tonitza au rămas nevânduți

Lucrări de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Jean Al.Steriadi, Rudolf Schweitzer Cumpăna și Alexandru Ciucurencu au fost parte din licitația Alis organizată la 18 februarie. Dintre cele 57 de loturi, numai 19 au fost vândute.

Cel mai mare preț de pornire, 125.000 de lei, l-a avut „Ghiocel”, ulei pe pânză lipită pe carton de Nicolae Grigorescu. Lucrarea are dimensiuni de 35 x 25.5 cm, e nesemnată și, potrivit specificațiilor casei de licitații, a participat la expoziția Nicolae Grigorescu de la Muzeul de Artă R.S.R în perioada 1984 – 1985 și a făcut parte din colecția Constantin Bâlă. A rămas nevândută.

Peisaj de câmpie” (1916 – 1920), ulei pe carton de Nicolae Tonitza, a fost licitat de la 25.000 de lei, la fel și „Cheiul Dâmboviței” (1946), ulei pe carton de Jean Al.Steriadi care a făcut parte din colecția Bâlă. Doar acesta din urmă și-a găsit cumpărător, pentru prețul de pornire, înregistrând și cea mai mare adjudecare.

Este urmat de „Țăran cu vulpe”, ulei pe carton de Rudolf Schweitzer Cumpăna, vândut pentru 24.000 de lei, cu 4.000 de lei mai mult decât prețul de pornire.

„Dunărea la Tulcea” (1955), ulei pe carton de Alexandru Ciucurencu, pornind de la 18.000 de lei, a fost vândut pentru 19.000 de lei, iar un alt tablou de Cumpăna, intitulat „Pe gânduri în fața casei”, ulei pe carton, a fost adjudecat contra sumei de 5.500 lei, care a fost și prețul de pornire.

ciucurencu, dunărea la tulcea, alis

„Dunărea la Tulcea”, de Alexandru Ciucurencu (c) Alis

Lucian Grigorescu a fost prezent în licitație cu „Nud cu prosop”, ulei pe carton, de la 10.000 de lei. Acesta a fost vândut pentru 19.000 de lei.

Vânzarea pentru un ulei pe pânză de Cecilia Cuțescu Storck,Casă în grădina palatului Cotroceni”, a început de la 4.500 de lei și s-a încheiat la 9.000 de lei, în timp ce „Țărancă în iarbă”, ulei pe lemn de Nicolae Vermont, a fost adjudecat contra sumei de 8.500 de lei, prețul de pornire.

Segmentul Artiști în viață al licitației a cuprins opt loturi, între care „Surorile”, cromolitografie de Samuel Brisse, pornind de la 1.200 de lei, „Lipscani”, ulei pe pânză de Eugen Raportoru, de la 1.700 de lei, și „Natură moartă cu melc”, ulei pe pânză lipită pe carton de Petre Velicu, pornind de la 3.500 de lei. Niciunul dintre acestea nu a fost vândut. Singurul care și-a găsit cumpărător a fost „Iriși”, ulei pe pânză, hexagonal, de Vasile Mureșan Murivale, pentru 2.200 lei.