Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Sute de artefacte furate de la British Museum ar fi putut fi vândute la fier vechi
london, ,may,5:,the,british,museum,in,london,,england

Sute de artefacte furate de la British Museum ar fi putut fi vândute la fier vechi

British Museum a anunțat încheierea unei analize independente după constatarea furtului a aproximativ 1.500 de obiecte din colecția sa și deteriorarea altor sute. Consiliul de administrație al instituției a acceptat în unanimitate recomandările furnizate în raport.

Este recomandat insistent ca British Museum să finalizeze înregistrarea și documentarea întregii sale colecții. Cele 36 de recomandări din raportul de analiză includ „verificări mai frecvente și mai extinse ale inventarului colecției”, inclusiv a obiectelor neînregistrate, precum și revizuirea de către conducere a „abordării privind suspendarea angajaților pentru a acorda importanța cuvenită protecției colecției, integrității înregistrărilor sale și bunăstării personalului”.

Potrivit unui comunicat de presă care anunță finalizarea anchetei, muzeul a identificat aproximativ 1.500 de obiecte clasificate ca fiind dispărute sau furate. Aproximativ 350 de obiecte din colecția muzeului au monturi de aur sau pietre prețioase lipsă, iar 140 au fost deteriorate de instrumente. Doar 351 dintre obiectele furate au fost recuperate. Anterior, muzeul a lansat un site pentru a urmări obiectele.

„Credem că majoritatea porțiunilor îndepărtate din cele 350 sunt irecuperabile, deoarece au fost probabil vândute la fier vechi”, a transmis muzeul în comunicat. Unele obiecte au fost vândute chiar și pe site-ul de licitații eBay pentru doar câteva lire sterline, după cum a relatat BBC în urmă cu câteva săptămâni.

Dintre cele 351 de obiecte recuperate de muzeu, toate, cu excepția unuia, au fost returnate de comerciantul de antichități Ittai Gradel, care a avertizat încă din februarie 2021 că cineva fură lucruri din muzeu, însă nu a fost luat în seamă.

Fostul angajat al muzeului acuzat de furturi, necooperant

Potrivit comunicatului, muzeul a început acum un audit al respectării Legii privind înregistrările publice (Public Records Act), o încercare aparentă de a crește transparența în urma scandalului. Publicațiile au trimis solicitări de informații de interes public către British Museum și alte instituții în urma furturilor.

Fostul angajat al muzeului acuzat de furturi, Peter Higgs, se pare că nu cooperează privind căutarea obiectelor încă dispărute, potrivit BBC. În funcția sa de curator senior de artă greacă și romană, Higgs ar fi sustras artefacte – de la bijuterii din aur la pietre semiprețioase – pe parcursul mai multor ani, înainte de a le pune la vânzare pe eBay. El a fost concediat în august, dar continuă să nege orice abatere.

În octombrie, British Museum a anunțat că intenționează să își digitalizeze întreaga colecție pentru a spori securitatea și accesul publicului, precum și pentru a evita cererile de repatriere a obiectelor, după ce cu o lună înainte lansase un apel public pentru ajutor.