Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sute de artefacte mexicane, reținute în SUA și returnate țării de origine
artefacte mexic, us customs and border protection

Sute de artefacte mexicane, reținute în SUA și returnate țării de origine

Mai mult de 280 de artefacte mexicane confiscate de agenții vamali americani, unele datând din anul 900 î.e.n., au fost repatriate către guvernul mexican.

Ofițerii de la US Customs and Border Protection și agenții speciali de la Homeland Security Investigation au organizat săptămâna trecută, în Memphis, o ceremonie de repatriere a 281 de piese de artefacte mexicane.

Artefactele au sosit din Mexic în nouă transporturi între 2016 și 2021, în drum spre adrese din California, Carolina de Sud și Florida, potrivit unui comunicat de presă al oficialilor vamali din Memphis citat de CNN. Unele dintre obiecte erau figurine olmece, pietre de măcinat, căști de argilă și piatră și o amuletă cu cap uman.

„Ofițerii au suspectat că produsele sunt artefacte culturale și le-au reținut”, se arată în comunicat. Agenții vamali și cei de la Homeland Security au colaborat cu omologii lor din Mexic pentru a identifica obiectele ca fiind artefacte istorice. Șapte încărcături au fost repatriate.

Există acorduri bilaterale în vigoare pentru protejarea artei și a proprietății culturale internaționale care interzic direct importul de piese arheologice și etnologice fără o documentație adecvată.

Credit foto: US Customs and Border Protection