Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sute de fragmente din filme cu și despre artiști, cuprinse în „Live”, instalație video a artistului Alex Manea
live alex manea, curatorial.ro

Sute de fragmente din filme cu și despre artiști, cuprinse în „Live”, instalație video a artistului Alex Manea

Mai mult de 300 de fragmente din filme cu și despre artiști sunt cuprinse în „Live”, instalație video a artistului conceptual Alex Manea, ce va fi prezentată în sala Auditorium a MARe/ Muzeul de Artă Recentă din București, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie.

Evenimentul se înscrie Nopții Albe a Galeriilor.

Instalația combină cele două mari pasiuni ale artistului: arta vizuală și filmele. Lucrarea servește drept o istorie a artiștilor reali și fictivi surprinși la lucru în diverse producții cinematografice.

Instalația poate fi văzută între orele 14:00 – 22:45, iar accesul publicul este liber.

„Live”, lucrare video de aproximativ 9 ore

„Live” reprezintă prima lucrare video creată de Alex Manea și este realizată în mai mult de cinci ani dedicați căutării, cercetării, procurării și vizionării a peste 700 de filme care tratează într-o formă sau alta artele vizuale.

În această perioadă a alcătuit o cuprinzătoare listă de filme de gen care au declanșat nevoia artistului de a împărtăși publicului experiența trăită de el pe parcursul acestei călătorii.

live alex manea @noaptea albă a galeriilor, curatorial.ro

Lucrarea este compusă din fragmente din aceste filme, în care un artist este în acțiune, care sunt montate în ordine cronologică, în funcție de data de lansare corespunzătoare fiecărui film.

Rezultatul este o instalație de artă video, care durează 8 ore și 46 de minute, în care artistul a vrut să facă vizibilă diferența dintre un film realizat după toate standardele cinematografice și o instalație de artă cât mai autentică – astfel, toate fragmentele sunt diferite în ceea ce privește calitatea imaginii, nivelul și calitatea sunetului și multe altele.

Artiștii, sursă de inspirație

„Cred că acest film este destinat oricui, dar mai ales artiștilor și persoanelor implicate în mod direct în lumea artelor vizuale și că fiecare artist vizual ar trebui să vadă această instalație. Suntem influențați în primul rând de alți artiști, de lucrări pe care le-am admirat sau pur și simplu peste care am dat din întâmplare. Așa că mi-am propus ca, prin această instalație, să dau acces într-un interval de timp relativ scurt, la vizionarea și analizarea unui volum major de scene care prezintă artiști reali și fictivi aflați la lucru, cu tot ce ține de tehnicile, trăirile, impulsurile și pornirile lor”, povestește Alex Manea.

Alex Manea (n. 1988) este un artist vizual din București. Opera sa gravitează ideea că fiecare piesă de artă ar trebui să prezinte un mesaj puternic destinatarului și, în mod ideal, să-l împingă să reacționeze într-un fel sau altul la subiectul lucrării. De aceea, majoritatea compozițiilor sale pleacă de la chestiuni legate de preocupări sociale majore.