
Sute de lucrări ale artistului Ștefan Bertalan, expuse la Timișoara
Cea mai cuprinzătoare retrospectivă dedicată operei artistului român Ștefan Bertalan (1930 – 2014) este prezentată de Fundația Art Encounters până la 29 iunie 2025 în clădirea ISHO.
Sub titlul „În ritmul lumii”, expoziția este concepută și curatoriată de Bernard Blistène, director onorific al Muzeului Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou, Paris.
Desfășurată pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, expoziția reunește mai mult de 250 de lucrări ale artistului: picturi, lucrări pe hârtie, fotografii, filme, precum și un volum important de documente, urmărind prezentarea operei artistului neoavangardist într-o manieră aprofundată și actualizată, în premieră națională și internațională.
Multiplă și hibridă, opera lui Bertalan combină o cercetare constantă în picturi, desene, instalații, fotografii și performance-uri cu o interogare nesfârșită, ca un jurnal de bord, a naturii creației și a locului omului în universul nostru.

Imagine din expoziția „În ritmul lumii” © Remus Daescu
Despre Ștefan Bertalan
Născut în satul Răcăștia (județul Hunedoara) în 1930 și decedat la Timișoara în 2014, Ștefan Bertalan a studiat la Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca între 1956 și 1962, după absolvire fiind numit profesor la Liceul de Arte Plastice din Timișoara. Din 1970 până în 1981, a predat la Universitatea Politehnică din Timișoara, în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism, pe care a fost nevoit să o părăsească atunci când a decis să emigreze. S-a stabilit în 1986 la Öhringen, lângă Stuttgart, Germania, unde a trăit până în 2012.
A revenit regulat la Timișoara din 1990, orașul său preferat.
În 1965, Bertalan a fondat Grupul 111 împreună cu Roman Cotoșman și Constantin Flondor, probabil primul colectiv de artă experimentală din România comunistă, urmat la scurt timp de renumitul grup experimental și interdisciplinar Sigma (1969-1980), pe care l-a creat împreună cu Constantin Flondor și Doru Tulcan și căruia i s-au alăturat artiști, gânditori și cercetători din diverse discipline. Din 1964 până în 2014, Bertalan a fost și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara.
Personalitate marcantă a avangardei neo-constructiviste românești de la sfârșitul anilor ’50 și ’60, Ștefan Bertalan și-a aprofundat cercetările în domeniul ciberneticii și sistemelor în anii ’70, pe baza formelor naturale și a proceselor organice, minerale și vegetale, ceea ce l-a condus, circa zece ani mai târziu, la elaborarea unei veritabile cosmologii în care omul și natura sunt interdependente.
Lucrările lui Ștefan Bertalan au fost expuse în numeroase instituții de renume, inclusiv la Muzeul de Artă din Chișinău (2024); Mumok – Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig din Viena (2022); Kunstmuseum, Liechtenstein (2020); Muzeul de Artă din Timișoara (2012); Bienala de la Veneția (1995); Institutul de Arhitectură din București (1979).
Credit foto: Remus Daescu